Curtea de Apel București a decis, azi, că medicul ortoped Gheorghe Burnei nu mai are voie să opereze în spitalele de stat. Decizia este definitivă

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva încheierii pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu din data de 25.08.2017, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. Desfiinţează în parte încheierea contestată şi soluţionând cauza: În baza art. 215 alin. 9 Cod procedură penală respinge cererea de modificare a conţinutului măsurii controlului judiciar formulată de inculpatul Burnei Gheorghe. Menţine interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfăşura activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta în Spitalul Clinic de Urgenţe de Copii Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate”, se arată în decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.

Inițial, Tribunalul Bucureşti a decis, vinerea trecută, că medicul ortoped Gheorghe Burnei, trimis în judecată pentru că ar fi primit mită de la pacienţi, poate profesa din nou în spitalele publice, inclusiv la Spitalul “Marie Curie”. “Constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpatul Burnei Gheorghe. Admite cererea de modificare şi în consecinţă înlătură interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe de Copii ‘Marie Curie’ sau în altă unitate din sistemul public de sănătate”, se arată în decizia tribunalului.

Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti. Procurorii susţin că există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi contra integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acţiunile sale intenţionate. Conform documentelor întocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea părinţilor “să îl gratifice” cu diverse sume. În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie. Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical. Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale. Anchetatorii mai spun că medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei dacă părinţii nu se conformau cererilor sale. Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operată în urmă cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxaţie congenitală la şold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenţii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operaţiile nu au reuşit însă, iar fata este acum imobilizată la pat.

rootstireaActualitate/Esential
Curtea de Apel București a decis, azi, că medicul ortoped Gheorghe Burnei nu mai are voie să opereze în spitalele de stat. Decizia este definitivă „Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva încheierii pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu din data de 25.08.2017, pronunţată de...

Preluat de la EVZ