MAE a actualizat lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită

Ministerul Afacerilor Externe informează că este obligatorie vaccinarea antipoliomielită pentru străinii care vor să părăsească Nigeria, R.D. Congo, Siria, Afganistan și Pakistan, în caz contrar autoritățile de frontieră din aceste țări putând interzice părăsirea teritoriului lor.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății, în urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio (supravegherea circulației de enterovirusuri și prevenirea apariției cazurilor de paralizie acută flască), a actualizat lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelită, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria. În sub-regiunea lacului Ciad, dar și pentru toate țările învecinate lacului, se menține riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) și a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare și decizia Comitetului de Urgență al Organizației Internaționale a Sănătății este dată în sensul de a se vaccina refugiații sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa și Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil”, transmite MAE.

Organizația Mondială a Sănătății și specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005 subliniază faptul că răspândirea polio-virusurilor la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.

”Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie”, precizează Ministerul de Externe.

Persoanele care călătoresc dinspre cele cinci state de pe lista OMS nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, anume carnetul internațional de vaccinări. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului.

Pe lângă lista cu țările care necesită vaccinarea obligatorie, OMS a enumerat și țările care rămân vulnerabile pentru răspândirea cu virus polio sălbatic / emergența cu virus polio derivat din vaccin, și pentru care se menține totuși recomandarea de vaccinare: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Republica Centrafricană și Ucraina.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/mae-a-actualizat-lista-cu-tarile-pentru-care-se-cere-obligatoriu-vaccinarea-antipoliomielita-41746.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/mae-a-actualizat-lista-cu-tarile-pentru-care-se-cere-obligatoriu-vaccinarea-antipoliomielita-41746-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Ministerul Afacerilor Externe informează că este obligatorie vaccinarea antipoliomielită pentru străinii care vor să părăsească Nigeria, R.D. Congo, Siria, Afganistan și Pakistan, în caz contrar autoritățile de frontieră din aceste țări putând interzice părăsirea teritoriului lor. ”Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății, în urma evaluării...

Preluat de la romania ntv