Cinci membri ai CSM au luat, ieri, o decizie fără precedent în vederea respectării dreptului la apărare, consfiinţit în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Judecătoarele Cristina Tarcea, Nicoleta Ţînţ, Simona Marcu, Lia Savonea şi Evelina Oprina au lăsat Plenul CSM fără cvorum, ştiind că se urmăreşte „decapitarea” Inspecţiei Judiciare.

Cele cinci judecătoare au refuzat să asigure cvorumul Plenului CSM, acest lucru determinând amânarea şedinţei, ştiind că Inspecţiei Judiciare (IJ) i-a fost respinsă cererea de amânare a discutării raportului de audit, „fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului (…) revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului”. 

Au apărat un principiu

Judecătoarele, în frunte cu şefa Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, afirmă că articolul 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale obligă la respectarea dreptului la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare.

„Dat fiind că nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii, refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de Plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental. Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze”, au arătat cele cinci judecătoare, într-un comunicat.

Poziţia celor cinci este împărtăşită şi de judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, aflată în concediu în străinătate: la rândul ei, aceasta a emis un comunicat în care a explicat că în spatele schimbării conducerii IJ ar sta controlul Inspecţiei la DNA. Pe data de 29 august, IJ a solicitat amânarea analizării raportului de audit pe 2016, care arăta, printre altele, că nu au fost implementate recomandările auditului pe 2015. IJ solicita amânarea, pentru a depune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării respectivelor recomandări.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/judecatoare.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/judecatoare-300x187.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Cinci membri ai CSM au luat, ieri, o decizie fără precedent în vederea respectării dreptului la apărare, consfiinţit în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Judecătoarele Cristina Tarcea, Nicoleta Ţînţ, Simona Marcu, Lia Savonea şi Evelina Oprina au lăsat Plenul CSM fără cvorum, ştiind că se urmăreşte „decapitarea” Inspecţiei...

Preluat de la EVZ