HOROSCOP Deşi numeroase rapoarte arată că se vor pierde multe locuri de muncă din cauza introducerii roboţilor inteligenţi în uzine şi a inteligenţei artificiale în posturi de răspundere, de la serviciile pentru clienţi, la sectorul bancar, tinerii care lucrează nu se tem de viitor.

HOROSCOP  Pe 31 august s-au născut Caligula, James Coburn, Richard Gere, Regina Wilhelmina, Sir Bernard Lovell, Dan Deşliu, Ioan Gyuri-Pascu.

HOROSCOP  În calendarul creştin-ortodox este Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului. Sfinţii Andrei, Iraclie, Faust şi Mina. Sfârșitul calendarului bisericesc anual. Nimic în „Kalendar”.

HOROSCOP   În istorie, dragi lupi, padawani și hobbiți statele agresoare întotdeauna au provocat, au înscenat, un eveniment emoţional ca să atragă simpatia opiniei publice şi să justifice actul de agresiune drept un răspuns la forţă, drept represalii justificate.

În cazul WW2, germanii nazişti au produs “incidentul Gleiwitz”,  în noaptea de 31 august 1939.  A doua zi, 1 septembrie, 1939 Hitler a pretins că “teritoriul sfânt al Germaniei” a fost atacat de trupe poloneze care au ocupat staţia de radio de la Gleiwitz, din apropierea frontierei cu Polonia, şi au lansat în eter ameninţări şi provocări.

HOROSCOP  Totul, extrem de adevărat! Trupe de asalt, de elită, germane, îmbrăcate în uniforme poloneze au executat respectivul atac, vorbind tare şi înjurând în limba poloneză, au luat prizonieri pe cei de la radio, pe care i-au încuiat într-un birou. Apoi s-au retras lăsând unul, sau câţiva morţi, nu mai ţin bine minte, polonezi adevăraţi, îmbrăcaţi în uniforme de război şi cu o hartă falsă care arăta închipuite planuri de atac împotriva Germaniei.

Așa a început al Doilea Război Mondial cu atacarea Poloniei de către Germania.

Cât de pregătită de război era Polonia şi cât dorea acest război s-a dovedit în prima bătălie de la Westerplatte în care mândrii polonezi au atacat tancurile naziste cu cavaleria şi la Gdansk cuirasatele cu pietre!

HOROSCOP  În istoria mai veche, sau mai nouă, Statele Unite ale Americii s-au dovedit, incontestabil, marele maestru, profesorul strategiilor de implicare într-un război. Totul este perfect pus la punct, istoria este martoră.

Întotdeauna americanii sunt “obligaţi” de o gravă ofensă, sau de un principiu înălţător, de o nerespectare gravă a convenţiilor internaţionale, să dezgroape securea războiului.

HOROSCOP   Aceiaşi propagandă de război a fost folosită, cu mult succes, acum aproape două mii de ani de către Imperiul Roman. Întotdeauna graniţa imperiului era atacată de hoarde barbare care tăiau capete şi purtau prunci în suliţe. Poporul, furios, se aduna în forum şi cerea răzbunare. Senatul vota repede o lege, iar împăratul îşi freca mâinile şi mai pleca cu vreo două-trei legiuni să mai anexeze o regiune din Europa.

Dar nu despre istorie doream să vă povestesc, cu toate că istoria este interesantă și plină de pilde. Ca în fiecare săptămână am primit curierul de la Bruxelles. O informație mi-a atras atenția. Iată:

Impactul roboţilor şi al inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii nu îi nelinişteşte pe Millenials (tinerii între 18-35 de ani). Majoritatea consideră că va fi mai important să se creeze locuri de muncă, decât să ne plângem că ele dispar, rezultă dintr-o recentă anchetă internaţională. Deşi numeroase rapoarte arată că se vor pierde multe locuri de muncă din cauza introducerii roboţilor inteligenţi în uzine şi a inteligenţei artificiale în posturi de răspundere, de la serviciile pentru clienţi, la sectorul bancar, tinerii care lucrează nu se tem de viitor.

Marea majoritate (79%) dintre tinerii între 18-35 de ani, grup cunoscut sub denumirea de Millenials, consideră că tehnologia creează mai multe locuri de muncă decât distruge, potrivit unui sondaj publicat pe 28 august de Forumul economic Mondial, organizaţia care găzduieşte în fiecare an Forumul de la Davos. Sondajul pe 2016 a fost efectuat pe un eşantion de 31 000 de persoane din 186 de ţări.

Tinerii intervievaţi afirmă, între altele, că  cei dintre ei care nu deţin competenţe în tehnologie vor găsi mult mai greu un loc de muncă în viitor. Potrivit Comisiei Europene,  două cincimi din mâna de lucru europeană au competenţe digitale slabe sau deloc. Deşi şomajul este foarte mare şi în prezent pe teritoriul UE, circa 756 000 locuri de muncă ar putea deveni vacante  până în 2020 în sectorul TIC (tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor) european. Optimismul celor care vor simţi primii efectele acestei a patra revoluţii industriale contrastează cu numeroasele rapoarte publicate de experţi şi organizaţii cum sunt Universitatea Oxford, FMI sau Forumul Economic Mondial. Un prim pas pentru a ţine piept asaltului inteligenţei artificiale îl va face Parlamentul European care va pregăti reglementari pentru roboţi, până la elaborarea unei veritabile legislaţii. Eurodeputaţii ne previn că este posibil să fie nevoie de stabilirea unui venit minim universal pentru a face faţă evoluţiilor pieţei muncii. Sănătatea, educaţia şi industriile de bază vor fi sectoarele care vor beneficia de cele mai recente evoluţii tehnologice, mai spune sondajul. Dar, rezultatele lui nu înseamnă neapărat că Milenialii sunt amatori de roboţi. Peste 51% nu au încredere în maşinile care iau decizii în locul lor şi aproape acelaşi procent se opune acordării de drepturi roboţilor umanoizi. Doar în China, 42% dintre persoanele întrebate, ar fi de acord ca roboţii umanoizi să aibă drepturi. Dar, au fost şi alte întrebări în sondaj, din domeniul politic, economic, afaceri şi carieră. A rezultat drept preocupare preponderentă neliniştea legată de corupţie. Astfel, dacă tinerii ar putea rezolva o problemă în ţara lor, acesta ar fi legată de corupţie, deoarece acesta este motorul inegalităţilor (58%). Acelaşi procent de tineri afirmă că abuzul de putere şi corupţia sunt problemele care îi frustrează în raport cu guvernele lor. Tinerii europeni sunt din ce în ce mai critici faţă de UE. Pentru al doilea an consecutiv, schimbările climatice îi preocupă pe tineri în cea mai mare măsură (45%). 45% se tem de conflicte majore şi 34% de conflicte religioase. Deşi preşedintele Donald Trump nu se bucură de popularitate, tinerii ar prefera SUA în proporție de 31% pentru a-şi dezvolta cariera, iar 12% ar alege Canada. În Europa, cea mai atractivă ţară pentru emigrare rămâne Marea Britanie (10%), urmată de Germania (8%).

https://www.euractiv.fr/section/economie/news/millennials-see-robots-as-job-creators-rather-than-a-threat/

HOROSCOP  Sociologul, cercetător independent afiliat la Universitatea din Amsterdam, Liam de Beers, afirmă că rezultatele sondajului arată un tineret debusolat, fără dorință de muncă, cu multe iluzii egalitariste de tip anarhist și că unele păreri pe care le afirmă, majoritatea false, sunt mai mult dorințe decât realități. Tinerii sunt victimele presei de stânga și a ”fake news” de pe Facebook, adaugă olandezul. Trebuie să-l credem, are numai 35 de ani, dar face parte din familia de Beers, cea cu diamantele. Adică știe ce este valoros și ce nu!

În pustnicia mea totul este valoros, dar o carte încă necitită are o mare valoare pentru mine. Am primit un colet voluminos, multe cărți rare de istorie, cronici medievale și documente inedite, dar autentice, despre geto-daci. Trimis, coletul, de directorul unui mare muzeu de istorie, unul dintre foștii mei studenți de la ASE. Într-un fel, aplică relațiile și comerțul internațional învățate de la mine, așa cum le-am spus, aplicate la viața reală, nu cine știe ce teorii seci.

HOROSCOP    Așa că vă rog să mă scuzați, am de citit și de conspectat. O să-mi ia câteva nopți albe, sunt peste o duzină de cărți, dar am timp, mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                        ⃰    ⃰    ⃰

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP Deşi numeroase rapoarte arată că se vor pierde multe locuri de muncă din cauza introducerii roboţilor inteligenţi în uzine şi a inteligenţei artificiale în posturi de răspundere, de la serviciile pentru clienţi, la sectorul bancar, tinerii care lucrează nu se tem de viitor. HOROSCOP  Pe 31 august s-au născut...

Preluat de la EVZ