În multe pagini din romanul „Fata dinainte” de J.P. Delaney se conturează imaginea unui individ malefic. Acesta este un arhitect de renume internațional, Edward Monkford, în aparență un desăvârșit om de lume, promotor al unui insolit stil minimalist.

 În încăperile caselor pe care le proiectează și le construiește decorul e auster – mobilă puțină, pereți goi. Totul este acționat prin comenzi electronice – închiderea și deschiderea ușilor, pornirea dușului, iluminatul, aparatura din bucătărie. Iar cei acceptați drept chiriași trebuie să respecte o curățenie perfectă, să mențină o ordine desăvârșită și să se supună unor reguli draconice. Nerespectarea exigențelor impuse de proprietar atrage după sine rezilierea contractului de închiriere. La puțină vreme după ce se mută în One Folgate Street, unul dintre imobilele excentricului arhitect, tânăra Jane Cavendish află ceva cutremurător. Emma Mathews, femeia care a locuit mai înainte acolo, a avut un sfârșit suspect. A alunecat pe treptele scării abrupte, neprevăzută cu o balustradă? I-a dat cineva brânci pentru a-i curma viața?

Jane se confruntă cu întrebări cărora vrea să le descopere neapărat răspunsul. Pentru aceasta ia legătura cu polițiștii care au anchetat cazul, cu psihoterapeutul pe care îl frecventa Emma, cu fostul iubit al acesteia, cu constructorii care au înălțat clădirea sofisticată. În jurul ei se creează o atmosferă neliniștitoare care îi tulbură comportamentul. În fiecare moment se așteaptă să i se întâmple ceva rău, ceva care s-o pună într-un pericol iminent. Are impresia că devine o altă ființă și că ambianța în care locuiește îi dictează acțiunile, gândurile, de parcă arhitectul cu idei bizare a realizat un cadru prin care să dețină controlul asupra ei, imaginând un mod pervers de a se insinua în viața altcuiva, de a-l conduce potrivit unor planuri imposibil de descifrat. Descoperirea unor camere de supraveghere încastrate în pereți îi sporește și mai mult angoasele.

Jane descifrează până la urmă secretele întunecate. La sfârșitul coșmarului are o revelație care o salvează. Surpriza e totală. Nu excentricul Monkford e monstrul care a ucis-o pe Emma.

Delaney alternează cu abilitate planurile temporale, prezentând crâmpeie semnificative din viața celor două femei cu destine asemănătoare. Cu ajutorul acestei tehnici reușește să sporească tensiunea relatării, menținând tot timpul trează atenția cititorului.

„Fata dinainte” este o narațiune excepțională, mai mult decât o carte polițistă, deoarece propune incursiuni ample, răvășitoare, în sufletul omenesc. O poveste halucinantă, devenită bestseller în peste 40 de țări. 

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fata dinainte | SUSPANS cu GEORGE ARION .

rootstireaActualitate/EsentialCultură
În multe pagini din romanul „Fata dinainte” de J.P. Delaney se conturează imaginea unui individ malefic. Acesta este un arhitect de renume internațional, Edward Monkford, în aparență un desăvârșit om de lume, promotor al unui insolit stil minimalist.  În încăperile caselor pe care le proiectează și le construiește decorul e...

Preluat de la EVZ