Cei trecuți de 35 de ani au crescut cu ea în casă. Era prezentă, în fiecare seară, în sufrageria familiei adunată în jurul televizorului alb-negru. Ea era cea care nu uita să ne spună, de fiecare dată: „Noapte bună!”. Sanda Țăranu a fost și a rămas una dintre cele mai iubite crainice ale TVR

În fiecare seară, la unica televiziune de dinainte de ’89, o doamnă cu o voce caldă le ura tuturor românilor: „Noapte bună!”. O prezenţă pe „sticlă” impecabilă şi un timbru vocal de neuitat pentru cei care au astăzi peste 40 de ani. Acum o aven pe Esca la Pro TV, pe Berecleanu la Antena 1, pe Melania Medeleanu la Prima TV şi multe alte vedete de jurnal de ştiri. Înainte de Revoluţie erau doar câteva. Așa-numitele crainice-prezentatoare. Schimbările tranziției le-au aruncat într-o nedreaptă uitare. E, acele femei frumoase, cu o dicţie impecabilă, înseninau, întrucâtva, serile cu emisiuni terne, politico-ideologice de pe postul naţional de televiziune. Una dintre ele a fost superba și sensibila Sanda Țăranu. Una din primele vedete de televiziune din România.

FOTO: MARIUS VLAD – Sanda Țăranu te captivează cu vocea ei aproape hipnotică. Azi o mai puteți asculta doar în reluările emisiunii „Teleencilopedia” 

Cărți, sudoku și muzică clasică

Ajunsă la venerabila vârstă de 78 de ani, doamna Sanda Ţăranu stă, pe timpul verii, în căsuţa ei de la Breaza. Când e frumos stă pe verandă. Din surdină ascultă muzică clasică şi rezolvă sudoku. „Alea pentru experţi mai greu, da’ cele pentru cunoscători le dau gata”, râde Sanda Ţăranu în timp ce îşi stinge ţigara. „Fumez… Mai ales când sunt rea! Da’ să nu scrieţi aşa”, se alintă fosta crainică a TVR.

Este extrem de cochetă, cu coafura, manichiura şi o pedichiură impecabile. Parcă abia acum a ieşit din studioul ştirilor. „Să știți că aici nu mă plictisesc. Mă vizitează cei din familie și prietenii și citesc mult. Și ascult și muzică, mai ales pe posturile Radioului Public”, se confesează Sanda Ţăranu.

Cel mai greu Telejurnal din carieră

Trebuia să ajungă chimistă, are studii de artistă şi a ajuns crainică TV. Una iubită de toată lumea care se uita la televizor înainte de ’89. „Eu nu am fost știristă. La știri n-aș fi putut face ceea ce făceam. Era cu totul altceva să prezinți un film, o emisiune sau o anchetă. Da’ nu știri politice”, povesteşte doamna Ţăranu.

Îşi aminteşte că a avut cel mai greu Telejurnal atunci când Dej şi Tito s-au întâlnit la Porţile de Fier: „A durat 45 de minute și n-aveam textul, ci doar imaginea. Primeam, în timpul Telejurnalului, doar câteva idei pe care mi le aducea cineva pâș-pâș…”.

A terminat IATC-ul. Are vreun regret că n-a jucat teatru sau n-a ajuns vedetă de cinema? Cade pe gânduri: „Acum nu mai am. Mi se pare că cineva a hotârât altceva pentru mine”.

 „Nu mă interesează câți ani am!”

A lucrat 37 de ani în TVR, ca realizator de emisiuni și crainică, plus alți trei în Consiliul de Administrație. „Toți cei 37 de ani au fost strict de prezentări, doar vreo trei au fost când am realizat «Un zâmbet pentru vârsta a treia»”, e atentă Sanda Țăranu. Și adaugă, imediat: „Nu mă gândesc la ani deloc! Nici la câți ani am! Nu mă interesează!”.

Practic, a fost a treia crainică a TVR, după Cleo Stieber și Mariana Zaharescu – legendara voce a Teleenciclopediei, alături de a lui Florian Pittiș. Mai era și Florin Brătescu, primul prezentator al celebrului Telejurnal. Existau invidii între colegi și colege? Oftează: „Or fi existat… Da’ pe mine m-a ferit Dumnezeu de acest sentiment. Toate relele sunt din cauza invidiei”.

Carmen Movileanu, Cristiana Bota, Delia Budeanu, Lia Mărăscu, Silvia Ciurescu, Geta Ocheanu și Ioana Măgură au fost, pe rând, și mai multe în același timp, vedetele ale unicei televiziuni din acei ani. Exista o concurență între ele? Iar oftează: „Eu nu știu să fi fost. Am fost oprită, odată, pe hol și mi s-a spus că aș fi spus despre cineva nu-știu-ce depre una din colege. Am avut un șoc”. Povestește că, după o ședință, le-a chemat pe toate la o cafea: „Leam povestit bârfa și le-am rugat să mâ pună față în față cu persoana care spune că eu aș zice ceva despre una dintre ele. După aceea nu s-a mai întâmplat nimic”.

Atitudinea și ținuta în televiziune

Dupa Revolutie, a venit un nou „val”, reprezentat de Cristina Ţopescu, Mirela Atanasiu-Tănăsescu, Despina Moiceanu, Iuliana Marciuc, Tania Budi şi Corina Danilă. Care i-a plăcut mai mult şi care erau diferenţele între vechea şi noua generaţie? Că frumoase şi deştepte erau toate… Se retrage ca o perlă într-un pandantiv în formă de scoică: „Nu mă puneți să le judec! Ele au intrat într-o cu totul altă lume, iar eu mă retrăsesem din activitatea de crainică”.

Povesteşte, tristă că nu mai era atmosfera cu care era obişnuită: „Eu nu pot lucra dacă nu e disciplină!”. Dintre actualele prezentatoare ale jurnalelor de ştiri de pe posturile comerciale şi de la TVR care e pe gustul ei şi de ce? Nume sunt destule: Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Simona Pătruleasa, Octavia Geamănu, Melania Medeleanu, Diana Enache… Sunt multe. E nedumerită: „Să vă spun sincer nu le-am urmărit constant. Ceea ce mă interesează pe mine e să înțeleg ceea ce spun. Trebuie să vorbească pentru toată lumea, nu numai pentru elite. Dacă una vorbește în ritm alert, eu nu mai înțeleg ce spune!”. Crede că atitudine şi ţinuta contează enorm: „Nu trebuie să ai o ținută care să epateze, pentru că oamenii vor fi atenți la ea și nu la ce vorbești!”.

Nu îi place să numere bani

Ce salariu avea? Se foieşte pe scaun: „Aveam o leafă bună. Am avut categoria I de salarizare repede. În ’89 luam în mână cam 4.600 de lei”. Şi cine asigura vestimentaţia, coafura şi machiajul? Devine nostalgică: „În perioadele bune se ocupa telviziunea. Da’ au fost doar vreo câțiva ani. Puțini… În rest eu singură. Soțul meu, tenorul Nicolae Țăranu, avea un salariu foarte bun și completa… A, şi aveam un abonament la coafor, la Athenee Palace, plătit de TVR. Doar când plecam în străinătate, să prezint seri româneşti, sau la Cerbul de Aur, TVR-ul asigura ţinutele”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/sanda-taranu-mv.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/sanda-taranu-mv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Cei trecuți de 35 de ani au crescut cu ea în casă. Era prezentă, în fiecare seară, în sufrageria familiei adunată în jurul televizorului alb-negru. Ea era cea care nu uita să ne spună, de fiecare dată: „Noapte bună!”. Sanda Țăranu a fost și a rămas una dintre cele...

Preluat de la EVZ