Sfântul Alexandru este sărbătorit în calendarul ortodox, milioane de români îi poartă numele. De ziua sfântului, este absolut interzis să îți vorbești aproapele de rău.

Sfântul Alexandru este prăznuit pe 30 august. A fost episcop la Constantinopol, în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). Sfântul Alexandru a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, dovedindu-se un apărator al dreptei credințe. La acest sinod l-a combatut pe Arie, unul din preoții săi slujitori, care începuse să predice o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii, relatează site-ul crestinortodox.ro.

La început, Alexandru a încercat să rezolve tensiunile în mod pașnic, dar Arie și adepții lui au refuzat orice înțelegere. În fața unui sinod local, Arie a afirmat că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.

Constantin cel Mare a convocat primul Sinod Ecumenic de la Niceea, care l-a excomunicat pe Arie.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

În ziua de Sf. Alexandru, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău și trebuie să fii milostiv cu cei năpăstuiți de soartă.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Sfântul Alexandru este sărbătorit în calendarul ortodox, milioane de români îi poartă numele. De ziua sfântului, este absolut interzis să îți vorbești aproapele de rău. Sfântul Alexandru este prăznuit pe 30 august. A fost episcop la Constantinopol, în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). Sfântul Alexandru a participat la Sinodul...

Preluat de la EVZ