State NATO se tem că Rusia ar putea folosi exercițiile militare din Belarus pentru o invazie

State membre NATO se tem că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experți estimează că la exerciții ar putea participa 100.000 de militari, Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparență.

Rusia și Belarusul organizează Exercițiul militar “Zapad 2017” în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Moscova a dat asigurări că exercițiile au caracter “defensiv”, urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experți occidentali cred că exercițiile militare sunt un paravan care va permite Rusiei să poziționeze aproximativ 100.000 de militari în Belarus, relatează site-ul israelian Ynetnews.com.

Aliați NATO sunt preocupați că Moscova ar putea lăsa și echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă președintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, așa cum a procedat în Georgia în anul 2008 și în Ucraina în 2014.

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept “mituri” occidentale “despre așa-numita amenințare rusă”. “Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exercițiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea și ocuparea» Lituaniei, Poloniei și Ucrainei”, a spus Fomin, citat de site-ul agenției Associated Press.

NATO a comunicat că va trimite trei observatori la manevrele militare ruso-belaruse. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei mai multă transparență, pentru evitarea “incidentelor” și a “interpretărilor greșite”. Stoltenberg a propus modificarea reglementărilor Documentului Viena, al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care stipulează modalitățile de monitorizare a exercițiilor militare. “Acest lucru are o importsanță specială acum, dat fiind că tensiunile sunt mai mari decât erau. Sunt mai multe activități militare, mai multe exerciții, prin urmare este și mai important, pentru a evita incidentele, accidentele și interpretările greșite”, a afirmat Stoltenberg, citat de Associated Press.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/state-nato-se-tem-ca-rusia-ar-putea-folosi-exercitiile-militare-din-belarus-pentru-o-invazie-41714.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/state-nato-se-tem-ca-rusia-ar-putea-folosi-exercitiile-militare-din-belarus-pentru-o-invazie-41714-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
State membre NATO se tem că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experți estimează că la exerciții ar putea participa 100.000 de militari, Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparență. Rusia și Belarusul organizează Exercițiul militar...

Preluat de la romania ntv