Care sunt cele mai importante şi mai de interes subiecte care apar astăzi în presa scrisă şi pe care le veţi vedea reluate, mai târziu, în jurnalele de ştiri ale televiziunilor? Ce merită citit şi ce este cu adevărat important pentru informarea cititorului? Jurnalistul Dan Andronic face, pe blogul său, o radiografie a celor mai importante ştiri din presa centrală. Aşadar, treceţi în revistă presa şi aflaţi ultimele noutăţi despre creşterile salariale, despre postacii din Camera Deputaţilor, dar şi despre hotărârile luate de către cei din zona justiţiei. Mergeţi la chioşc şi cumpăraţi un ziar!

PRINCIPALELE SUBIECTE ALE ZILEI: 

Evenimentul Zilei: Divizia „postacilor” din Camera Deputaților înghite salarii de 160.000 de Euro

Camera Deputaților a angajat 13 experți și un director plătit mai bine decât un parlamentar să posteze pe Facebook, Youtube, Twitter, Google Plus și Instagram informații despre activitatea instituției. Echipa produce mai puțin de o postare pe zi pe Facebook. Majoritatea „postacilor” încasează lunar peste 1.000 de Euro. Camera Deputaților apreciază că echipa are succes și susține că activitatea ei este cu mult mai vastă decât simpla prezentare a unor mesaje, poze și filmulețe pe site-urile de socializare.

Evenimentul Zilei: Marea păcăleală a creșterilor salariale

Peste 1,2 milioane de bugetari au primit luni o veste cât se poate de rea: salariile brute cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, însă angajaţii vor lua doar câţiva lei în plus. Excepție fac medicii și profesorii cărora le vor crește salariile nete cu 25%, în două tranșe, în ianuarie și martie 2018.

 

România Liberă: Scandal de plagiat la CCR. Judecătorul Marian Enache a furat de la jurnaliști, cercetători și Wikipedia, în trei cărți despre Parlament | DEZVĂLUIRE RL

Deţine o funcţie în care o virgulă în plus sau în minus poate decide soarta a sute de mii de oameni, dar în cărţile sale dă dovadă de cinismul şi lipsa de bun-simţ ale unui „interlop academic“.

Zeci de pagini din trei volume semnate între 2012 şi 2015 de judecătorul constituţional Marian Enache conţin plagiate, autoplagiate şi citări incorecte. Antologic este faptul că, la un moment dat, o notă de subsol a lui Enache face trimitere la o pagină albă.

Un român a făcut înconjurul Pământului în opinci, la 1916. Trei dintre partenerii săi au cedat pe drum | REPORTAJ ROMÂNIA LIBERĂ

Dumitru Dan a străbătut, în 1916, Pământul pe jos, călătorind prin 1.500 de orașe, din 74 de țări, timp de 2.200 de zile.

Imboldul acestei călătorii, care a avut loc în urmă cu 100 de ani, l-a reprezentat concursul organizat de Touring Club de France, care le cerea participanților să înconjoare Pământul pe jos. Premiul era de un franc pe kilometrul parcurs.

Patru tineri români au acceptat provocarea. Dumitru Dan, Alexandru Pascu, Paul Pârvu, George Negreanu – dintre care ultimii trei nu au supraviețuit până la final – au pornit la drum. Povestea fascinantă a acestei călătorii a fost înregistrată pe bandă magnetică chiar de Dumitru Dan.

Jurnalul Național: “Şefii de trib” din Parlament pregătesc ritualul de toamnă

Victoriile sau înfrângerile unui partid într-o sesiune parlamentară depind în mare măsură de dimensiunea, disciplina şi vigoarea grupurilor parlamentare. Însă numărul mare de parlamentari se poate transforma, uneori, într-o problemă greu de gestionat în toiul bătăliilor legislative. Stilul şi autoritatea unui lider de grup fac, de cele mai multe ori, diferenţa între agonie şi extaz în plenul celor două camere.

Adevărate triburi politice alcătuite pe criterii ideologice, grupurile din Parlament sunt compuse din zeci sau sute de caractere distincte, fiind conduse de lideri care, cel puţin în teorie, ar trebui să strunească cu mână de fier activitatea parlamentarilor din subordine. Un lider slab poate pierde controlul asupra grupului pe care îl conduce, în vreme ce unul prea autoritar şi contondent poate genera tensiuni în interiorul facţiunii sale. Tot liderii de grup sunt cei care reprezintă portavocea partidului în disputele verbale de la tribuna Parlamentului şi pot influenţa ecuaţia politică prin diverse tertipuri procedurale. Ei trebuie să asigure disciplina şi coerenţa grupului şi tot ei veghează la respectarea poziţiei partidului în faţa legilor controversate.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Care sunt cele mai importante şi mai de interes subiecte care apar astăzi în presa scrisă şi pe care le veţi vedea reluate, mai târziu, în jurnalele de ştiri ale televiziunilor? Ce merită citit şi ce este cu adevărat important pentru informarea cititorului? Jurnalistul Dan Andronic face, pe blogul...

Preluat de la EVZ