Președintele PSD, Liviu Dragnea, se află în sediul Guvernului într-o discuție cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Cabinetul PSD este așteptat să majoreze acciza la carburanți începând cu 1 ianuarie 2018 și să limiteze cheltuielile deductibile prin care băncile au fost acuzate că fentează bugetul de stat.

UPDATE 15.00 Ședința de Guvern a fost amânată cu peste o oră după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a venit la Guvern și se află într-o întâlnire cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. Este prima situație de acest fel de când PSD a preluat guvernarea la începutul acestui an.

Măsuri economice pe care se pregătește să le ia Guvernul:

  • Majorarea accizei la carburant:

Acciza la motorina fără plumb, la motorina cu plumb și la benzină va crește cu circa 20%, lucru care se va traduce, la pompă, într-o scumpire a unui litru de carburant cu aproximativ 45 de bani. Șoferii vor pierde astfel, la fiecare plin de rezervor, aproximativ 25-27 de lei. Măsura nu-i va afecta doar pe șoferi, deoarece va provoca și scumpirea alimentelor, avertizează specialiștii.

  • Profiturile băncilor:

Băncile nu își vor mai putea deduce cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate decât în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate. O parte dintre bănci au fost acuzate că se folosesc de întrăinarea de creanțe pentru a-și reduce artificial profitul, operațiune care le-ar ajuta să plătească taxe mai mici la stat.

  • Cont separat de TVA:

Firmele vor fi obligate să-și deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care nu vor putea să retragă bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au. “Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA. Instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să deschidă și să utilizeze utilizeze cel puțin un cont pentru încasarea TVA. Conturile de TVA se deschid în lei și, după caz, în valută”, spune Guvernul.

De asemenea, “Persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului”

  • Impozitul pe dividente se menține

​Guvernul a eliminat din proiectul de modificare a Codului Fiscal, cu care se intră în ședința de Guvern, măsura de eliminare a impozitului pe dividende de 5%. PSD se angajase prin programul de guvernare și printr-un proiect anterior de Cod Fiscal să elimine total impozitul pe dividende.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Președintele PSD, Liviu Dragnea, se află în sediul Guvernului într-o discuție cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Cabinetul PSD este așteptat să majoreze acciza la carburanți începând cu 1 ianuarie 2018 și să limiteze cheltuielile deductibile prin care băncile au fost acuzate că fentează bugetul...

Preluat de la EVZ