Poluarea fonică este deficitar reglementată, în prezent, în legislația națională. Deputatul PMP, Valeriu Steriu, pregătește o lege care să stabilească norme precum limita maximă a decibelilor, cât și sancțiuni pentru șoferii auto și motocicliștii care poluează sonor.

Parlamentarului PMP i-a venit ideea inițierii proiectului legislativ, după ce a fost constant deranjat zgomotul infernal făcut de șoferii și motocicliștii teribiliști, angrenați în curse ilegale pe străzile Capitalei.

În Hotărârea nr. 321/2005 a Guvernului privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental nu există o limită a decibelilor clar stipulată. Consiliul General al Municipiului București a aprobat o strategie de zgomot și un plan de acțiune pentru diminuarea zgomotului în Capitală.

Până acum singurul efect al demersului Primăriei Generale a fost aprobarea câtorva „hărți de zgomot” cu indicatori care măsoară poluarea fonică rutieră, în zona căilor ferate și de tramvai, a celei aeroportuare și a poluării industriale. Documentul prevede măsuri precum „fluidizarea circulației cu ajutorul sistemului de semaforizare sincronizată” – pentru străzile principale și „reducerea vitezei cu montarea indicatoarelor și limitatoarelor de viteză” – pentru străzile secundare.

Contravenții pentru șoferi

Chiar dacă există o ordonanță de urgență, emisă de guvern în 2002, privind vehiculele de pe drumurile publice care poluează fonic, ea nu stabilește o limită pentru poluarea sonoră a participanților în trafic. Deputatul PMP Valeriu Steriu a declarat, pentru EVZ, că există o recomandare europeană care stabilește limita la 80 decibeli, dar ea nu a fost până acum transpusă în legislația română. În acest sens, Steriu a depus un amendament la respectiva OUG, adăugând la poluarea motorului și poluarea fonică: astfel, va constitui contravenție „conducerea unui vehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă”. Un alt amendament depus de Steriu prevede ca șoferilor care nu opresc la semnalul polițistului rutier să le fie reținute permisele de conducere pentru 90 de zile, nu 30 de zile, cum este acum.

Ne lipsesc sonometrele

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/steriu-rzv.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/steriu-rzv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Poluarea fonică este deficitar reglementată, în prezent, în legislația națională. Deputatul PMP, Valeriu Steriu, pregătește o lege care să stabilească norme precum limita maximă a decibelilor, cât și sancțiuni pentru șoferii auto și motocicliștii care poluează sonor. Parlamentarului PMP i-a venit ideea inițierii proiectului legislativ, după ce a fost constant...

Preluat de la EVZ