Peste 1,2 milioane de bugetari au primit luni o veste cât se poate de rea: salariile brute cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, însă angajaţii vor lua doar câţiva lei în plus. Excepție fac medicii și profesorii cărora le vor crește salariile nete cu 25%, în două tranșe, în ianuarie și martie 2018.

Guvernul va trece, deci, contribuţiile de la angajator la angajat, fără să influenţeze aproape deloc leafa netă. Informaţia a fost anunţată de sindicaliştii din Educaţie, fiind confirmată atât de premierul Mihai Tudose, cât și de ministrul Educației, Liviu Pop.

De fapt, Executivul recunoaște abia acum că cei 25% vor fi de fapt tot banii statului, prin acest „transfer” al contribuțiilor. Artificiul făcut de Executiv este următorul: la un salariu brut de 2.000 de lei, spre exemplu, salariul net creşte doar cu două procente. Se majorează, în schimb, brutul, adică angajatul va trimite mai mulţi bani statului, în timp ce angajatorul doar va calcula, reţine şi vira aceste dări.

FOTO – Simion Hăncescu

Salariile sub 2.000 de lei, impozitate!

O altă „inginerie” va afecta, în același timp, peste 1,4 milioane de români care au salariile sub 2.000 de lei şi pentru care Guvernul PSD promitea impozit „zero”, tot de la 1 ianuarie. Ministrul Educaţiei spune clar că Executivul a renunţat la scutirea de impozit şi nu se ştie încă ce se va întâmpla cu actuala cotă unică. „Neavând posibilitatea să facem impozitul pe venitul global, pentru că nu este sistemul ANAF capabil să facă reducerea pe impozitul pe venutul global al gospodăriilor (IVG), nu avem cum să venim cu impozit diferenţiat de 10 şi 0%”, a precizat Liviu Pop.

FOTO – Liviu Pop

Doar 25% creșteri salariale pentru profesori

Într-o declarație, în exclusivitate pentru EVZ, liderul Federației Sindicale Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, spunea după întâlnirea avută la Palatul Victoria cu premierul Mihai Tudose și alți miniștri că: „Ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de federația noastră, potrivit că- rora, salariile nete cresc cu 3% în ianuarie 2018 și cu 22% în luna martie a anului viitor, deși brutul se majorează cu 50%”.

În plus, Hăncescu a precizat că, în conformitate cu modificările din Codul Fiscal, „angajatul va prelua o parte din dările către stat. Ce-i drept, există un avantaj, dar este unul «a la longue». De durată! Mai exact, se vor majora pensiile, prin creșterea contribuției angajatului la acest fond. Oamenii se gândesc, însă, la ce au acum. Am solicitat Guvernului să găsească urgent o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educația rămâne sistemul cu cele mai mici salarii”, a mai zis Hăncescu.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marea păcăleală a creșterilor salariale.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/hancescu-rzv_1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/hancescu-rzv_1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSocial
Peste 1,2 milioane de bugetari au primit luni o veste cât se poate de rea: salariile brute cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, însă angajaţii vor lua doar câţiva lei în plus. Excepție fac medicii și profesorii cărora le vor crește salariile nete cu 25%, în două...

Preluat de la EVZ