Guvernul a modificat, în şedinţa de astăzi, ordonanţa de urgenţă 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, scopul acestei modificări este accelerarea absorbţiei de fonduri europene prin facilitarea implementării proiectelor pe toate Programele Operaţionale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativă).

Noile prevederi ale ordonanţei vizează, printre altele, lărgirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plată, astfel încât beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii să poată opta pentru plata salariilor, subvenţiilor, burselor, premiilor şi onorariilor şi la cererea de plată, nu doar la cererea de prefinanţare sau rambursare.

De asemenea, este vizată flexibilizarea implementării proiectelor pentru operatorii regionali de apă şi apă uzată. „Sumele acordate operatorilor ca prefinanţare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de aceştia până la cererea de rambursare finală. În acest fel, se vine în sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investiţiile din proiecte fără a fi necesar ca aceştia să facă demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor”, se precizează în comunicat.

O altă modificare prevede ca pentru proiectele cu parteneri transnaţionali, persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul României, să se poată deschide cont în trezorerie prin împuternicit, pentru a putea utiliza cererea de plată (în plus faţă de cel al prefinanţării şi/sau al rambursării), se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a SIMPLIFICAT accesul la FONDURILE EUROPENE.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Guvernul a modificat, în şedinţa de astăzi, ordonanţa de urgenţă 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, scopul acestei modificări este accelerarea absorbţiei de fonduri europene prin facilitarea implementării proiectelor pe toate Programele Operaţionale (Infrastructura Mare, Capital Uman,...

Preluat de la EVZ