Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, o ordonanţă prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). Totodată, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, începând cu aceeaşi dată, să dețină un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

Decizia a fost luată în scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ţinând cont de faptul că există o diferenţă semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat şi taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arată în comunicat.

Guvernul estimează că prin aplicarea noii măsuri vor fi obţinute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020.

Potrivit ordonanței, în perioada de dinaintea aplicării obligatorii a măsurii, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agenţii economici pot opta pentru aplicarea opţională a plăţii defalcate a TVA, aceştia beneficiind de o serie de facilităţi. Printre acestea se numără anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii şi acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Tag-uri: plata, TVA, defalcat, Guvern, obligație, ordonanță, cont, încasare, bun, serviciu, taxă, evaziune, măsură, scop, buget, decont, avantaj, contribuabil, datorie, opțional, facilitate, penalitate, bonificație, profit, venit

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a HOTĂRÂT: Plata defalcată a TVA, OBLIGATORIE de la 1 ianuarie 2018.

evz.ro

libertatea.ro

rtv.net

wowbiz.ro

b1.ro

cancan.ro

infoactual.ro

unica.ro

fanatik.ro

dcnews.ro

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/button-share-35.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/button-share-35-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, o ordonanţă prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii...

Preluat de la EVZ