În cadrul campaniei pro-vaccinare, susținută de Evenimentul zilei, Dr Emiliana Costiug, medic pediatru și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a explicat, pentru cititorii noștri, de ce este esențial să ne vaccinăm copilașii.

De ce este important să ne vaccinăm copiii? Care au fost, în timp, efectele utilizării vaccinurilor? Emiliana Costiug, medic pediatru în Cluj-Napoca și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), ne-a declarat: „Istoria ne-a demonstrat, de-a lungul timpului, efectele benefice ale vaccinurilor. Generații întregi au fost vaccinate și, deci, protejate, iar epidemiile devastatoare au dispărut – microbii se izbeau de imunitatea dezvoltată prin vaccin și nu aveau nici o șansă de a infecta copiii și adulții sau de a trasmite boala prin intermediul oamenilor bolnavi. Pentru că nu mai existau bolnavi! Riscul de a contacta o boală infecțioasă prevenibilă prin vaccinare era extrem de redus – aveam o imunitate de grup consolidată. Așa am ajuns să nu mai vedem copii paralizați, afectați de poliomielită, să nu mai auzim de cazuri de tetanos, să nu mai avem cazuri de difterie sau de encefalite rujeoloase. Variola a fost complet eradicată de pe fața pământului cu ajutorul programelor de vaccinare în masă”.

„De ce să ne vaccinăm? Bolile au dispărut”

Dar cum am ajuns acum, din nou, să fim bulversați de o epidemie de rujeolă? „În timp, în absența bolilor, oamenii au început să se întrebe: De ce să ne vaccinăm? Bolile au dispărut. Ce rost mai are vaccinul? Și au refuzat vaccinurile. În primii ani, nu s-a întâmplat nimic deosebit pentru că funcționa, încă, imunitatea de grup – majoritatea copiilor erau vaccinați și îi protejau și pe cei nevaccinați. Rata de acoperire vaccinală de 95% este considerată optimă pentru a avea controlul bolii și a împiedica izbucnirea unei epidemii. Cu alte cuvinte, dacă într-o comunitate de copii, 95% sunt vaccinați, ceilalți 5% sunt protejați indirect, pentru că nu au în jurul lor nici un copil bolnav care ar putea să îi transmită infecția”, ne-a explicat dr Costiug.

Concluzia? „La ora actuală, acoperirea vaccinală a scăzut la procente de 70% sau chiar mai jos, iar inevitabilul s-a produs – epidemia de rujeolă a izbucnit de un an și a lovit din plin, afectând copiii neprotejați prin vaccin”.

Dacă într-o comunitate de copii, 95% sunt vaccinați, ceilalți 5% sunt protejați indirect, pentru că nu au în jurul lor nici un copil bolnav care ar putea să îi transmită infecția” , EMILIANA COSTIUG, medic. 

„Copiii au nevoie de mai multe consultații preventive, de vaccinări, sunt mai vulnerabili”​

Există, în România, zone în care nu doar vaccinurile, ci și prezența medicilor pediatri reprezintă o reală problemă (cazul Tulcea, unde nu există medici pediatri suficienți). Cum ar putea fi îndreptate aceste situații dramatice? Dr. Emiliana Costiug: „Deficitul de personal medical e o problemă serioasă și trebuie tratată ca atare. Medicii care se ocupă de asistența medicală a copiilor sunt tot mai puțini. Copiii au nevoie de mai multe consultații preventive, de vaccinări, sunt mai vulnerabili, se îmbolnăvesc de multe ori; părinții lor au nevoie de consiliere și sprijin. Cu alte cuvinte, e nevoie de atenție și timp pentru îngrijirea medicală a unui copil. Timp pe care nu-l avem, timp sufocat de birocrație și de sisteme informatice neperformante. E explicabilă, așadar, decizia medicilor de a lăsa în spate un sistem medical bolnav și o societate care nu-și respectă medicii și de a alege să lucreze în condiții decente, într-o altă țară, acolo unde statutul de medic este respectat”.

Un doctor „se naște” în 10 ani de muncă

Dar cum am putea să ne convingem medicii să rămână în țară? „Nu sunt soluții miraculoase și nici rezultate imediate în rezolvarea acestei probleme. Un tânăr medic investește zece ani din viață pentru pregătirea sa profesională și, odată plecat, nu se va întoarce”, consideră Dr Emiliana Costiug.

Ideile din spațiul virtual care le-au luat mințile părinților

„Ați întâlnit părinți care refuză să-și vaccineze copiii? Care sunt argumentele lor și cum ați reușit să îi convingeți că vaccinarea este, de fapt, o șansă în plus la viață?” Întrebarea este atacată rapid de Dr Emiliana Costiug: „Da, am întâlnit și întâlnesc tot mai frecvent părinți care refuză să-și vaccineze copiii. Recunosc în motivațiile lor ideile vehiculate în spațiul virtual, teorii scoase din context, încerc să discut cu ei, să le explic cum e cu imunitatea, cât e de importantă, cum se formează anticorpii, cât de important e ca bebelușul lor să fie protejat în cea mai vulnerabilă perioadă a vieții lui.

Le înțeleg teama și îngrijorarea, după toată avalanșa de mesaje virtuale anti-vaccinare e normal să ai îndoieli și întrebări. Tocmai de aceea aloc timp pentru a le oferi explicații și sfaturi. Uneori le urmează, alteori, nu!”

Ce condiții ar trebui îndeplinite pentru a avea un Plan Național de Vaccinare performant? Responsabilitățile statului, ale medicilor și ale părinților

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/vaccin-copil-doctor.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/vaccin-copil-doctor-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
În cadrul campaniei pro-vaccinare, susținută de Evenimentul zilei, Dr Emiliana Costiug, medic pediatru și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a explicat, pentru cititorii noștri, de ce este esențial să ne vaccinăm copilașii. De ce este important să ne vaccinăm copiii? Care au fost,...

Preluat de la EVZ