Președintele american Donald Trump a declarat că Mexicul va plăti ”într-un fel sau altul’ pentru zidul de la frontieră pe care el speră să îl construiască, dar pentru care întâmpină dificultăți în a convinge Congresul să deblocheze fonduri, transmite AFP.

“Avem cu adevărat nevoie de acest zid”, a subliniat el într-o conferință de presă la Casa Albă cu președintele finlandez Sauli Niinistö.

“Zidul este necesar pentru securitate (…) Zidul va împiedica majoritatea drogurilor să ajungă în țara noastră și să ne otrăvească tineretul”, a mai spus Trump.

Mexicul a reiterat în weekend că nu va plăti ”în niciun fel” pentru un zid la frontiera cu vecinul său nordic.

Casa Albă cere ca legea finanțării statului federal, care urmează să fie examinată în curînd de către Congres, să includă credite pentru construcția zidului, care a fost una din marile promisiuni de campanie ale lui Donald Trump.

Democrații, care se opun și care dețin o minoritate de blocaj în Senat, s-ar putea arăta intransigenți și ar putea provoca un blocaj (”shutdown”) la 1 octombrie. Donald Trump a indicat în aceste ultime zile că este dispus să meargă pînă la un blocaj.

Întrebat luni despre această temă, el nu a dat un răspuns clar: “Sper că acest lucru nu va fi necesar. Dacă va fi necesar, vom vedea”.

Președintele american a criticat de asemenea din nou tratatul de liber-schimb NAFTA, din care fac parte SUA, Canada și Mexic și care este în curs de renegociere. El a amenințat încă o dată că va retrage SUA din acest acord.

“Este unul din cele mai proaste acorduri semnate vreodată în lume. Înțeleg de ce Mexicul este dur (în negocieri). Acordul îi este extrem de favorabil”, a adăugat el.

În urmă cu o săptămînă, ministrul mexican de externe Luis Videgaray s-a declarat puțin îngrijorat de afirmațiile liderului de la Casa Albă privind o ieșire din tratat.

“Președintele Trump este pe cale de a negocia. Este un negociator cu un stil special, un stil cunoscut, a și publicat cărți pe acest subiect”, a subliniat el.

A doua rundă de negocieri privind NAFTA va avea loc în Mexic între 1 și 5 septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trump nu renunță: “Mexicul va plăti pentru zid”.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele american Donald Trump a declarat că Mexicul va plăti ''într-un fel sau altul' pentru zidul de la frontieră pe care el speră să îl construiască, dar pentru care întâmpină dificultăți în a convinge Congresul să deblocheze fonduri, transmite AFP. 'Avem cu adevărat nevoie de acest zid', a subliniat el...

Preluat de la EVZ