Curtea de Apel Bucureşti a decis să pună sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru garantarea reparării pagubei de 3,1 milioane de euro, instanţa oprindu-le celor trei comunişti – Marin Pârvulescu, Vasile Hodiş (foto stânga), Postelnicu Tudor – inclusiv o treime din pensie.

„În temeiul art.249 alin.1, 2, 5, 6 din Codul de procedură penală dispune luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asigurător, pentru garantarea reparării pagubei, asupra următoarelor bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor P.M. (n.r. – Pârvulescu Marian), H.V (n.r. – Hodiş Vasile). şi P.T. (n.r. – Postelicu Tudor) , până la concurenţa valorii reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.100.000 euro”, se arată în minuta deciziei, care nu este definitivă.

“Instituie, în acelaşi scop, poprire asigurătorie asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4765 lei, încasată de inculpatul P.T, (…)supra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4082 lei, încasată de inculpatul P.M. şi a asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 5091 lei, încasată de inculpatul H.V.”, se arată în acelaşi document.

În martie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca torţionarii disidentului Gheorghe Ursu să fie judecaţi Curţii de Apel Bucureşti, ca urmare a decesului fostului ministru de Interne George Homoşteanu, pentru acesta încetând procesul penal.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, torţionarii lui Gheorghe Ursu, respectiv pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) şi pe Vasile Hodiş (colonel în rezervă), foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, ambii fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. În aceeaşi cauză e judecat şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzat de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

„În perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 şi decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au „inventat” infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio „Europa Liberă”, relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist”, a declarat procurorul militar Marian Lazăr.

Potrivit procurorilor militari,  Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, „au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Curtea de Apel Bucureşti a decis să pună sechestru pe averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru garantarea reparării pagubei de 3,1 milioane de euro, instanţa oprindu-le celor trei comunişti - Marin Pârvulescu, Vasile Hodiş (foto stânga), Postelnicu Tudor - inclusiv o treime din pensie. „În temeiul art.249 alin.1, 2, 5,...

Preluat de la EVZ