Numirea tânărului Cosmin Ghiţă (foto) la conducerea Nuclearelectrica, la finalul săptămânii trecute, creează o situaţie cel puţin ciudată: acelaşi tânăr de 28 de ani a fost numit în luna iunie la conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Pe lângă faptul că un tânăr fără studii în domeniul energetic conduce acum două companii care ţin de siguranţa naţională, mai ciudat este că cele două entităţi se află în conflict deschis. CNU este în pragul falimentului pentru că de aproape doi ani Nuclearelectrica cumpără uraniul necesar pentru funcţionarea reactoarelor de la Cernavodă de la o mină din Canada, care funcţionează sub umbrela unei firme din SUA.

Compania Naţională a Uraniului este o entitate aflată sub coordonarea Ministerului Energie care exploatează rezervele de uraniu ale României. De câţiva ani, CNU se află pe marginea prăpastiei, în primăvara acestui an minerii declanşând un conflict de muncă din cauza faptului că nu îşi mai primiseră salariile de trei luni de zile. Cum a ajuns CNU în această situaţie? Compania nu are voie să vândă uraniu românesc în afara ţării, singurii ei clienţi fiind Nuclearelectrica (SNN) şi Rezervele de Stat. Problema este că de la finalul lui 2015, Nuclearelectrica nu a mai cumpărat nici măcar un gram de uraniu românesc, compania motivând rezilierea contractului prin faptul că CNU nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, dar şi prin preţul mai mic oferit de o altă firmă.

Nuclearelectrica a scăpat de dependenţa de România cu ajutorul americanilor

Aşa am ajuns să importăm uraniu de la Cameco Inc. SUA (cu facilitate de producţie în Canada). Ceea ce este mai ciudat este faptul că această companie a fost calificată de SNN încă din anul 2008, „pentru a gestiona riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor sau faţă de o insuficienţă în materia primă necesară, aşa cum se întamplă în prezent”.

În traducerea liberă înseamnă că în 2008, SNN a calificat o firmă străină pentru a livra uraniului pentru Cernavodă pentru a-şi reduce dependenţa de o companie românească, deşi ambele au fost gândite să funcţioneze împreună într-un sistem integrat de extragere, prelucrare şi utilizare a uraniului. Anul trecut, Ministerul Energie, în subordinea căruia se află şi CNU, dar şi SNN, a trimis corpul de control la Nuclearelectrica pentru a verifica cum s-a ajuns în această situaţie aberantă. La momentul respectiv, cei de la Nuclearelectrica au spus că au decis să încheie contracte pe termen scurt, respectiv pe şase luni, cu cei de la Cameco pentru a da posibilitatea CNU de a implementa măsurile de redresare, care ar conduce la menţinerea ciclului integrat, astfel încât şi CNU să poată participa la o licitaţie pentru încheierea unui contract pe termen lung (4 ani).

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/mina-uraniu-evz.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/mina-uraniu-evz-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Numirea tânărului Cosmin Ghiţă (foto) la conducerea Nuclearelectrica, la finalul săptămânii trecute, creează o situaţie cel puţin ciudată: acelaşi tânăr de 28 de ani a fost numit în luna iunie la conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Pe lângă faptul că un tânăr fără studii în domeniul energetic conduce...

Preluat de la EVZ