Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara funcționează cu doar două treimi din personalul necesar. Lipsesc oameni din toate categoriile, inclusiv cei care ar trebui să asigure servicii medicale persoanelor care beneficiază de serviciile centrului.

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara are în competența teritorială județele Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. În acest moment în centru sunt cazate 170 de persoane, dintre care aproximativ 70% sunt kurzi din Irak. De azsemenea, din totalul acestor persoane, doar 5% intenționează să solicite azil în România. Dacă anul trecut în centru ajungeau persoane adulte, singure, trendul s-a schimbat anul acesta, fiind la ordinea zilei situațiile în care migranții apar cu neveste și copii, deseori bebeluși.

Personalul angajat este nevoit să facă față suprasolicitării și să se descurce cu mijloace tehnice, echipament de protecție și resurse IT inadecvate. Motiv pentru care angajații MAI nu își doresc să lucreze în cadrul centrului. Acestea sunt doar o parte dintre problemele identificate în cadrul vizitei pe care Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României, a efectuat-o la finalul săptămânii trecute la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara. Dintr-un total de 4 posturi de asistent medical numai unul este ocupat, existând premisa ocupării încă unui post în perioada imediat următoare. Lipsesc fondurie necesare pentru igienizarea spațiilor, dar și echipamentul de protecție adecvat (au existat situații în care au fost atacați lucrătorii centrului). ”Imediat după reluarea activității Parlamentului, voi semnala toate aceste probleme colegilor mei din Comisia de apărare și reprezentanților MAI și voi iniția demersuri în vederea soluționării aspectelor care țin de competența structurilor subordonate acestei comisii. Nu toate problemele își vor putea găsi rezolvarea imediat. Mă refer aici la problema legată de neaplicarea sporului pentru munca operativă, a cărei cauză voi încerca să o aflu prin intermediul unei interpelări. Iar pentru simplificarea hățișului birocratic care îngreunează în acest moment întocmirea dosarelor este nevoie de viziune și competență, dar și de voință politică. Din păcate, judecând după evidențe, mă tem că în niciuna din aceste privințe nu putem conta prea mult pe reprezentanții majorității politice”, a declarat senatorul Nicu Fălcoi, secretarul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil din Timișoara funcționează cu doar două treimi din personalul necesar. Lipsesc oameni din toate categoriile, inclusiv cei care ar trebui să asigure servicii medicale persoanelor care beneficiază de serviciile centrului. Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil...

Preluat de la EVZ