Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că „jaloanele esențiale” ale diplomaților români sunt pregătirea Centenarului Marii Uniri, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, candidatura la OCDE şi candidatura ţării noastre pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Anul acesta vă propun câteva accente speciale: pregătirea Marelui Centenar, preşedinţia noastră la Consiliul UE în 2019, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU – cu alegeri în 2019 şi candidatura noastră la OCDE. Acestea sunt jaloanele esenţiale ale mandatului dumneavoastră. În egală măsură, avem nevoie de o diplomaţie economică mai clar orientată spre rezultate”, a declarat Meleşcanu, citat de News.ro.

Ministrul de Externe a subliniat că este nevoie şi de „o mai bună conectare a diplomaţilor români cu cele mai recente şi inovatoare proiecte ale ţării noastre”.

Meleşcanu a vorbit şi despre asigurarea preşedinţiei Consiliului UE de către României în primul semestru al anului 2019, despre care a afirmat că este o oportunitate istorică pentru politica externă a ţării noastre.

El a subliniat că miza securităţii statului român în perspectivă transatlantică şi globală rămâne decisivă.

„România s-a comportat în ultimii ani nu doar ca un beneficiar al politicilor NATO, ci şi ca un participant activ la definirea şi implementarea obiectivelor organizaţiei”, a spus ministrul.

Şeful diplomaţiei române a arătat că până la sfârşitul anului ţara noastră va găzdui Reuniunea Anuală de Dialog Strategic România-SUA, unde vor fi convenite acţiunile şi proiectele prioritare pentru aprofundarea relaţiei bilaterale.

„Am extins dialogul strategic cu SUA, am reluat dialogul politico-diplomatic la cel mai înalt nivel şi am îndeplinit încă una dintre condiţiile tehnice ale unui interes major pentru cetăţenii români – programul Visa Waiver”, a afirmat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că și-ar dori ca România și Rusia să aibă relații bune, bazate pe respect reciproc.

„Relaţiile cu Federaţia Rusă vor continua pe baza abordării descurajare şi dialog, în coordonare cu partenerii noştri euroatlantici. România doreşte bune relaţii cu Rusia, cu două premise esenţiale: respect reciproc şi respectarea dreptului internaţional. Câtă vreme dreptul internaţional este încălcat prin acţiunile Rusiei, vom sprijini pe mai departe politica de sancţiuni a UE”, a conchis Meleșcanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meleșcanu ANUNȚĂ „jaloanele diplomaților români”.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că „jaloanele esențiale” ale diplomaților români sunt pregătirea Centenarului Marii Uniri, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, candidatura la OCDE şi candidatura ţării noastre pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al...

Preluat de la EVZ