HOROSCOP Îmi amintesc cu emoție și duioșie de verile petrecute cu studenții conduși de profesorul Ion Nestor, marele arheolog. Eram elev. Tata conducea muzeele și mi-a spus că istoria se învață la fața locului, la șantierele arheologice. Așa că plecam cu studenții, să descoperim, cu șpaclul și pensula, istoria ascunsă a acestor locuri.

HOROSCOP  Pe 29 august s-au născut Michael Jackson, Bob Beamon, Slobodan Miloşevici, Petre Magdin, Dan Erceanu, Nicolae Dunăreanu.

În calendarul creștin ortodox-este, cu roșu, Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Post.

HOROSCOP Tradiţional, în ”Kalendar” este Crucea Mică, Sf. Ioan de toamnă, Sf. Ioan cap tăiat, Brumariul. „…Aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au o formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat (vinul roşu, în special)… zi deosebit de periculoasă, ţinută pentru a nu se îmbolnăvi de friguri”. Antoaneta Olteanu, „Calendarele Poporului Român”, 2001, pagina 383.

“Evenimentu Zilei” din 28 august 1895 a fost că “motocicleta” a fost patentată de Gottlieb Daimler, în Germania. Sursă ”Book of Days” pagina 428. Începutul unei epoci de pasiune şi romantism, de duritate şi visuri pe acest cal modern, motocicleta. “Dumnezeu a creat omul, Mr. Colt l-a făcut egal şi motocicleta i-a dat libertatea!” din înţelepciunea hippy, poate cel mai interesant folclor modern!

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți printre lecturile mele periodice se numără și ”National Geografic” și ”Science et Vie” două reviste foarte interesante. În tinerețea mea erau și educative și pline de știri noi, pentru mine. Iată, Pământul a îmbătrânit și nu mai găsesc nimic nou, nimic interesant, doar pe ici, pe colo, vreo descoperire nouă. Așa mi-a atras atenția articolul scris de Kristin Romey în ”National Geografic”. Este interesant, conține unele informații mai deosebite.

De exemplu Kristin susține că primul explorator dotat cu tehnologie de vârf a fost arheologul Hiram Bingham, care, în anul 1912, a ajuns la orașul inca Machu Picchu cu un aparat de fotografiat ”Kodak” dotat cu obiectiv panoramic. Furnizat de ”National Geografic Society”.

Fredrik Hiebert, membru în NGS (National Geografic Society) declară că secolul XXI este secolul descoperirilor importante și excepțional de interesante pentru umanitate.

HOROSCOP  Îmi amintesc cu emoție și duioșie de verile petrecute cu studenții conduși de profesorul Ion Nestor, marele arheolog. Eram elev. Tata conducea muzeele și mi-a spus că istoria se învață la fața locului, la șantierele arheologice. Așa că plecam cu studenții, să descoperim, cu șpaclul și pensula, istoria ascunsă a acestor locuri. Ce diferență între echipa de arheologi de acum 50 de ani și cea de astăzi! În adolescența mea echipa de arheologi era compusă din profesor, academician, șeful expediției, câțiva asistenți și vreo treizeci-patruzeci de studenți. Se angajau pentru săpăturile grosiere oameni din cea mai apropiată localitate. Atât. Astăzi pe lângă arheologi mai fac parte din echipa de explorare profesioniști foarte diverși. Tehnicieni, sau ingineri, specialiști în tot felul de domenii care, aparent, nu au nimic comun cu arheologia.

Arheologii sunt ajutați, în prezent de multe tehnologii de vârf, care pot indica unde se află ceva de descoperit. Dar, mai este ceva de descoperit?

 • Descoperirea civilizațiilor, orașelor din America Centrală și de Sud.
 • Arheologii dispun în prezent de o tehnologie revoluționară numită LiDAR  (Light Detection And Ranging), o tehnologie laser, care le permit să ”vadă” prin vegetația densă, din Honduras, de exemplu. Tehnologia provine din domeniul militar. Împreună cu o altă tehnologie militară IRDS (InfraRed Display Signal) LiDAR poate permite descoperiri importante. Să ne amintim că un elev de liceu canadian a indicat cu precizie, acum un an, sau doi, locul a două orașe maya nedescoperite până atunci, pe baza unei similitudini între planul geografic al orașelor maya și dispunera anumitor stele pe cer.

 •  Găsirea mausoleului lui Alexandru cel Mare.
 • O tehnologie nouă, GPR, un radar care penetrează solul până la câțiva metri, permit arheologilor să ”vadă” prin sol, fără să facă săpături costisitoare și uneori, inutile. Deocamdată tehnologia nu a avut succes. A fost folosită în ”Valley of the Khans” pentru a se găsi legendarul mausoleu al lui Gengis Khan.  Nu au găsit nimic, după doi ani de explorări. Aceasta nu înseamnă un eșec, aparatul funcționează dar acolo sunt suprafețe imense de explorat. Cercetătorii se concentrează acum pe găsirea mormântului, mausoleului, lui Alexandru cel Mare. Poate au mai mult noroc.

 • Explorarea mausoleului primului împărat al Chinei
 • Mai toată lumea cunoaște amplasamentul mausoleului împăratului Qin Shi Huang-di, din Xi’an înconjurat de faimoșii săi soldați din teracotă, în mărime naturală. În camera mortuară a împăratului nu a îndrăznit nimeni să pătrundă, de mai mult de 2.000 de ani. Există un blestem, sigur că da, dar adevărul este că deschiderea camerei poate distruge iremediabil ceea ce se află înăuntru. Se încearcă metode neinvazive ca GPR și magnetometrul. Este în producție de prototip o sondă cu diametrul de numai trei milimetri, fibră optică, cu cameră video și lumină, care să poată să fie strecurată în camera mortuară a împăratului chinez. Tot în faza de prototip se află și ”Scarab” un robot mic cât un gândac, care ar putea să răzbată prin pământ și cărămidă în interior.

 • Descifrarea misteriosei limbi a civilizației minoice
 • Phaistos, localitate aflată în insula Creta, a fost unul dintre centrele importante ale civilizației minoice, despre care unii istorici romantici cred că a fost Atlantida. Și eu cred. De acolo, din Creta, s-au descoperit nu mai puțin de 1.400 de specimene de scriere minoică, lineară A. Până în prezent s-au scanat cam 40% din ele. Urmează să fie scanate toate și supuse spre descifrare unui ordinator deosebit de puternic, de tip Watson IBM. Sunt așteptate rezultate senzaționale.

 • Descifrarea desenelor și a liniilor de la Nazca.
 • În deșertul din sudul statului Peru, numit Nazca, se găsesc imense figuri și linii foarte bine observate din avion. De acolo, din avion, au fost descoperite în anul 1920. Fără nicio îndoială reprezintă un zodiac. Dar, incomplet și fără o corespondență descifrată cu stelele de pe cer. Din nou, computerul o să rezolve acest mister, dacă poate și este corect programat.

 • Descoperirea unei fosile de om de Neanderhal, complete
 • În Siberia s-a descoperit, în anul 2007, un bebe mamut congelat de 40.000 de ani. Această descoperire de excepție deschide calea unor speculații că se poate descoperi și un om de Neanderthal, complet, congelat, în permafrost, sau în banchiză, chiar. Această descoperire are un procent de probabilitate foarte mare, spun specialiștii. Și va putea clarifica multe aspecte privind originea adevărată a umanității.

 • Confirmarea prezenței Vikingilor în America de Nord.
 • Arheologul Patricia Suther și colegii săi au descoperit, în valea Tanfield în insula Baffin, în Canada, vestigiile unui fort, un avanpost viking, fără nicio îndoială. Se pare că în condițiile în care încălzirea globală face ca banchiza să se retragă în Nord, coastele de Est ale Canadei pot dezvălui o întreagă rețea de așezări vikinge, de care se pomenește prin legende. De descoperit!

  HOROSCOP  Și la aceste două ultime descoperiri, sau viitoare descoperiri, s-a folosit tehnologia modernă, inclusiv explorări din spațiu.

  Sunt multe secrete între Pământ și Cer, dar sunt bucuros când umanitatea folosește tehnologii militare în scopuri științifice, de explorare și îmbogățire a cunoștințelor.

  HOROSCOP   Încerc, cu posibilitățile mele limitate și aproape singur împotriva tuturor, să vă spun, cu informații și date, că nu este totul pierdut, că nu toți de pe Pământul acesta sunt hoți, ticăloși și curve, că mai există oameni dedicați, oameni profesioniști, care duc curiozitatea umană până pe Marte și mai departe. Sigur, nu-l bănuiesc pe Elon Musk de filantropie ieftină, l-am văzut pe Skype când vorbea de asteroidul de platină. Îi era foame, la propriu. Dar pe lângă acești conquistadori ai spațiului, ai ingineriei și ai finanțelor mai este loc și pentru oameni ca domniile vostre și ca mine, subsemnatul, oameni obișnuiți care sângerează când se lovesc și doresc pace, sănătate și să-și plătească facturile.

  HOROSCOP  Am de citit o carte, vă rog să mă scuzați, ne întâlnim mâine, cu siguranță, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP Îmi amintesc cu emoție și duioșie de verile petrecute cu studenții conduși de profesorul Ion Nestor, marele arheolog. Eram elev. Tata conducea muzeele și mi-a spus că istoria se învață la fața locului, la șantierele arheologice. Așa că plecam cu studenții, să descoperim, cu șpaclul și pensula, istoria...

Preluat de la EVZ