Prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, fostul șef SRI a spus că a răspuns la toate întrebările comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009.

Geogre Maior a spus că lucrează intens pentru ca premierul Mihai Tudose să facă o vizită în SUA. Continuarea dialogului cu jurnaliștii a fost legată de comisia de anchetă a alegerilor din 2009 și posibila implicare a SRI în acțiuni politice. Acesta spunând că „Mereu vin și răspund parlamentului, și eu am fost șef de comisie de anchetă și știu ce înseamnă o comisie de anchetă. Cred că am răspuns corect la toate întrebările. Repet ce am spus și atunci. A fost o vizită cu caracter privat. Nu a avut nicio conotație neconstituțională, ilegală sau chiar imorală. Am fost deschis, comunicativ cu membri comisiei și, în acest context, nu am ce să comentez ceea ce interpretează unii membri ai comisiei.”

„SRI nu poate decât să răspundă că s-a comportat impecabil din punct de vedere al neutralității politice. Repet, serviciul a avut o imagine care tradusă în termeni sociologici, a fost de peste 50% constantă. SRI poate să spună că pe parcursul celor 8 ani și 6 luni de mandat a devenit unul din cele mai performante servicii din lume, s-a modernizat, s-a reformat. Veți vedea acest lucru inclusiv din declarațiile și atitudinea unor parteneri externi. Relația cu parchetele a fost desfășurată în termeni stricți și legali.”

Întrebat de jurnaliști dacă este o problemă de moralitate faptul că a fost prezent la Gabriel Oprea acasă, Maior a spus că ”Nu este deloc o problemă de moralitate, o problemă de moralitate se pune atunci când într-o anumită calitate, cum a fost cea pe care o aveam atunci, într-un fel implici serviciul într-o activitate politică. Ceea ce nu s-a întâmplat în cei 8 ani și 6 luni de mandat, lucru confirmat de toți partenerii externi, în toți acești ani. (…) Întotdeauna am avut o relație de prietenie cu Gabriel Oprea, am spus și la comisie acest lucru. Normal că vorbesc cu el, fiind o relație de prietenie.”

Referitor la comunicarea cu Președintele, Maior a spus , „Comunic foarte bine cu domnul Klaus Iohannis, pe probleme legate de parteneriatul strategic româno-american, care este la cel mai înalt nivel calitativ al său din istorie. Va fi o toamnă foarte interesantă. Lucrez la pregătirea unei vizite a premierului Mihai Tudose în SUA dar și a altor misiuni diplomatice. Parteneriatul este la cel mai ridicat nivel de după 1989. Sunt convins că vom avea o vizită a premierului Mihai Tudose în SUA în această toamnă. Vizita se va axa și pe relații economice și pe relații diplomatice.”

Referitor la problema vizelor cu SUA, Maior spune că „Se pregătește cea mai mare misiune economică desfășurată vreodată în România, în octombrie, cu companii americane. Problema vizelor e pe agendă permanent și o discut permanent. E o atitudine favorabilă față de România, aș putea să spun. Vizita lui Mihai Tudose se va axa și pe această problemă.”

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, fostul șef SRI a spus că a răspuns la toate întrebările comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009. Geogre Maior a spus că lucrează intens pentru ca premierul Mihai Tudose să facă o vizită în SUA. Continuarea dialogului cu jurnaliștii a fost legată de...

Preluat de la EVZ