Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a vorbit marți, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, despre aderarea țării noastre la zona euro în 2022. Liderul PSD a spus nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condiţiile în care nu este un proiect foarte uşor şi nu se pot avansa termene doar de dragul de a face aşa ceva.

Afirmațiile președintelui social-democrat vin în contextul celor ale ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, conform cărora România ar putea adera la zona euro în 2022.

„E o dorinţă, o dorinţă firească. Ca să vorbim de un proiect asumat, trebuia să fie o analiză serioasă a majorităţii, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuţie cu Preşedinţia, este o dorinţă a noastră a tututor, dar nu este un proiect foarte uşor şi nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”, a spus Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Chestionat de jurnaliști dacă există vreun demers în acest sens la nivel guvernamental, liderul social-democrat a răspuns: „Din câte ştiu eu nu, şi nu cred că a început cineva o asemenea aventură”. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, pentru publicaţia poloneză Polish Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022, în acest moment fiind îndeplinite toate condiţiile pentru acest lucru, dar că ţara noastră va mai aştepta cinci ani pentru a nu fi afectaţi cei cu venituri mici, în special pensionarii.

„Aderarea la zona euro este o decizie politică pe care am adoptat-o în urmă cu mai mulţi ani. În prezent, îndeplinim deja criteriile formale astfel că am putea adera şi mâine la uniunea monetară. Însă ne temem că acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor pensionarilor şi ale celor mai săraci. Cred că vom adopta euro peste cinci ani, în 2022”, a declarat Teodor Meleşcanu. 

Zona euro este compusă în prezent din 19 state membre. Ultima ţară care a aderat la zona euro este Lituania, care a făcut trecerea la moneda unică în 2015. 

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și are ca temă ‘„O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”. Evenimentul se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 29-31 august.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a vorbit marți, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, despre aderarea țării noastre la zona euro în 2022. Liderul PSD a spus nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condiţiile în care nu este un proiect foarte uşor şi nu...

Preluat de la EVZ