Traiul mediocru este o problemă cu care se confruntă multe zone din întreaga lume. Acest subiect este tratat și în România.

Însă în lume există un oraș, o comunitate care trăiește în condiții mizerabile. La propriu. Manshiyat Naser este cunoscut și ca Cartierul Gunoierilor și este un cartier la marginea oraşului Cairo (Egipt).

 Toți oamenii din oraș au o singură meserie: colectarea şi reciclarea gunoiului.

În acest cartier locuiesc în jur de 40 000 de oameni, care sunt desemnaţi ca o grupă socială aparte – zabalini sau colectorii de gunoi.

Cartierul a apărut în anul 1969, când administraţia oraşului Cairo a decis concentrarea tuturor colectorilor de gunoi într-un loc lângă dealurile Mokattam‎  (аrab. Al-Mokattam‎) la est de oraş, nu departe de citadela lui Saladin.

Colectarea, sortarea şi reciclarea constituie un business familiar şi aduce venituri relativ bune după standardele locale. Proprietarii de case achită sumă de bani stabilă gunoierilor pentru înlăturarea gunoiului de pe teritoriul lor.

Statul nu reglementează în nici un fel această activitate, dar nici nu o împedică. O casă tipică în acest cartier are câteva etaje: la primul sunt amplasate  încăperi mari pentru sortarea şi ambalarea gunoiului, iar etajele de sus sunt locuibile. Pe multe acoperişuri ale multor case sunt depozitate multe baloturi şi ambalaje cu gunoi deja sortat, gata pentru a fi exportate pentru reciclare. Pe unele case sunt schele metalice pentru arderea gunoiului care nu poate fi reciclat.

Deşeurile alimentare se folosesc ca hrană pentru porci, de aceea musulmanii socot aşa o activitate „necurată” pentru ei.

Această sistemă arhaică, totuşi se socoate, una din cele mai efective din lume, zabalinele reciclează până la 85% din gunoiul colectat.

Activitatea specifică a locuitorilor acestui cartier generează un miros constant neplăcut, care pluteşte peste tot.  Arderea a o parte din deşeuri în aer liber contribuie la poluarea aerului în oraşul Cairo, care după acest parametru se socoate unul din cele mai dezavantajate din lume, informează inbors.com. Însă aşa o stare de lucru constituie un compromis forţat în condiţiile unui aşa megapolis mare, fiindcă chiar o aşa metodă primitivă, după standardele contemporane utilizare manuală a gunoiului permite menţinerea oraşului în curăţenie, ce este foarte important în condiţiile unei clime toride

rootstireaActualitate/EsentialDivertisment
Traiul mediocru este o problemă cu care se confruntă multe zone din întreaga lume. Acest subiect este tratat și în România. Însă în lume există un oraș, o comunitate care trăiește în condiții mizerabile. La propriu. Manshiyat Naser este cunoscut și ca Cartierul Gunoierilor și este un cartier la marginea...

Preluat de la EVZ