Cabinetul Tudose are în plan retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO avertizează senatorul USR, Mihai Goțiu. Mai mult, el susține că deține informații potrivit cărora Executivul se pregătește „să facă blat” în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre felul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier.

„Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roșia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier”, a spus, marți, senatorul USR Mihai Goțiu, într-un comunicat de presă.

Reacția sa este o urmare a unui publicat în ediția online a ziarului „Adevărul” în care este prezentat un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roșia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, ar afecta șansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„E o minciună și o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoașterea internațională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepționale a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană. O asemenea recunoaștere ar fi o oportunitate uriașă, o șansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din toți Munții Apuseni și orașe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuș ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roșia Montană se bucură de protecție, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO. În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roșia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România și a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 și 11), cât și Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activitățile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă”, a tunat Goțiu.

Senatorul USR mai susține că punctul de vedere redactat de reprezentanții Ministerului Culturii și „scurgerea” lui către presă face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roșiei Montane și respectarea drepturilor localnicilor.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANUNȚ BOMBĂ despre Roșia Montană. Ce pregătește Guvernul.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Cabinetul Tudose are în plan retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO avertizează senatorul USR, Mihai Goțiu. Mai mult, el susține că deține informații potrivit cărora Executivul se pregătește „să facă blat” în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre felul în care Gabriel Resources...

Preluat de la EVZ