O nouă sesiune de negocieri se deschide luni la Bruxelles într-o atmosferă tensionată, între britanici nerăbdători să discute despre viitoarele acorduri comerciale cu UE şi europeni dorind să se concentreze mai întâi asupra despărţirii lor, comentează AFP.

Această a treia rundă, care se va încheia joi, va fi lansată în cursul după-amiezii la sediul Comisiei Europene de negociatorul-şef pentru Brexit al UE, francezul Michel Barnier, şi omologul său britanic, David Davis, informează AGERPRES.  Discuţiile nu se anunţă sub cele mai bune auspicii, după ce europenii au criticat “lipsa de substanţă” a poziţiei britanicilor care, la rândul lor, au invitat UE “să nu piardă vremea”.

Cele 27 de ţări care vor rămâne în UE au stabilit trei priorităţi absolute: costul ieşirii din UE, situaţia cetăţenilor europeni din Regatul Unit după Brexit şi viitorul graniţei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Timpul presează pentru organizarea acestui divorţ fără precedent, programat la sfârşitul lui martie 2019, dar “nu lipsa de timp este cea care ne împiedică să avansăm, până în prezent este vorba de lipsă de substanţă” de partea britanică, a afirmat vineri un înalt responsabil european.

Londra consideră că a “lucrat din greu”, a spus luni ministrul pentru Brexit, David Davis, reamintind că guvernul său a publicat recent mai multe documente cu privire la poziţia sa în diferite domenii legate de Brexit.

Cu prilejul acestei sesiuni, nu este aşteptat “niciun avans”, potrivit negociatorilor europeni, al căror obiectiv este să ajungă rapid la un acord cu Londra asupra metodei de calcul, fără să discute imediat despre cifre.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
O nouă sesiune de negocieri se deschide luni la Bruxelles într-o atmosferă tensionată, între britanici nerăbdători să discute despre viitoarele acorduri comerciale cu UE şi europeni dorind să se concentreze mai întâi asupra despărţirii lor, comentează AFP. Această a treia rundă, care se va încheia joi, va fi lansată în...

Preluat de la EVZ