Curtea de Apel București trebuia să judece astăzi contestația lui Marian Vanghelie împotriva deciziei Tribunalului de menţinere a controlului judiciar în dosarul în care este acuzat de mai multe fapte de corupție. Pentru că avocatul lui Vanghelie este în concediu, a fost stabilit un nou termen pe 1 septembrie.

”Ei încă demonstrează că sunt statul. Ştiţi, eu sunt un mare pericol public. Vă rog să staţi la depărtare de mine că o să aveţi o mare problemă. De doi ani zile, eu sunt un mare pericol public. A trebuit să fac arest şi, dintr-o dată, noi, românii, am devenit un pericol public.

Am de 15 ani probleme de sănătate. Vedeţi tusea asta? Este pe fond de stres, un reflux alimentar. Am fost la mai mulţi specialişti din Italia de-a lungul timpului.După ce te duci un pic la arest, îţi dai seama că libertatea şi sănătatea este cea mai importantă. Greutăţile în viaţă ne aduce cu picioarele pe pămânat. Oriunde aş merge să mă tratez, chiar şi în România, dar ştiu lucrurile din România”, a spus Vanghelie la Curtea de Apel.

Vanghelie a mai spus că, în toamnă, va exploda ”dosarul fregatelor”

– Trebuie să spuneţi adevărul domnule Vanghelie.

– Întotdeauna spun adevărul, aşa ne-a învăţat doamna Kovesi.

– Apropo de doamna Kovesi, ne promiteaţi acum câteva luni că veţi face o conferinţă cu toţi jurnaliştii, să ne spuneţi ce s-a întâmplat în acea seară la domnul Oprea acasă şi n-aţi mai făcut-o, aţi uitat de ea.

– A fost vara

– Noi muncim şi vara.

– Ştiu. Dar din păcate dânsa se ocupă foarte bine cu imaginea şi se pricepe foarte bine cum dă declaraţii, când vrea să le dea, la ce entităţi juridice dă acele declaraţii.

– Acum vine toamna, puteţi să ne spuneţi.

-Nu pot să va spun decât un singur lucru. Odată cu venirea toamnei, vine şi problema fregatelor.

-Pentru cine?

– Pentru domnul Maior. Pentru cine a semnat. E un lucru firesc, natural, doamna… În fiecare toamnă, venim cu poveşti de toamna. Când vine iarna, cu Pluguşorul, venim cu alte lucruri. Dar cred aşa, că odată cu toamna, domnul Maior trebuie să răspundă un pic cu fregatele astea că sunt nişte probleme, vai-vai-vai-vai….

– Şi ce ar fi în povestea asta, cine sunt personajele?

– Personajele…este domnul Maior în calitate de secretar de stat, domnul Maior în calitate de şef SRI şi domnul Maior în calitate de personaj atipic, care bagă oameni în puşcărie. Acuma, România e ţară puşcăriaşilor în Europa, e păcat să nu vină şi dânsul. E o chestie firească, naturală. Eu nu-i doresc, doar nebunii îşi doresc să ajungă oameni la puşcărie. Eu doresc să se clarifice lucrurile natural. Am spus că va dau o chestie frumoasă, de toamnă, ar trebui să ne uităm – şi să vă uitaţi dvs în mod deosebit – asupra contractelor cu fregatele, să vedem de ce au fost aceste fregate achiziţionate, să vedem sumele acestor fregate, că sunt mai mari decât dacă erau noi şi 3: din păcate, ele nu sunt funcţionale, sunt nişte cadavre plutitoare.

– Şi de e nu aţi spus aceste lucruri mai devreme.

– Eu nu fac parte din instituţiile astea puternice ale statului. Luând contact cu aceste instituţii, în ghilimele ca un inculpat, plimbându-mă pe la aceste instituţii am auzit şi eu ce se vorbea pe holuri la DNA.

– Şi nu aţi făcut denunţ?

-Eu nu fac denunţuri.

Dosarul ”Vanghelie”

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 iulie 2015, pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Alături de de el au mai fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani; Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un “comision” de 20% din încasări).

”Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). Concret, foloasele necuvenite, solicitate și primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat: predarea de sume de bani lichizi; încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal; cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului, unei societăți comerciale către persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparținând unei societăți comerciale, controlată de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vanghelie anunță că un ”dosar-bombă va exploda în toamnă”.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Curtea de Apel București trebuia să judece astăzi contestația lui Marian Vanghelie împotriva deciziei Tribunalului de menţinere a controlului judiciar în dosarul în care este acuzat de mai multe fapte de corupție. Pentru că avocatul lui Vanghelie este în concediu, a fost stabilit un nou termen pe 1 septembrie. ”Ei...

Preluat de la EVZ