Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că Iranul construiește fabrici de rachete în Siria și Liban. Aceste rachete vor fi folosite, în cele din urmă, împotriva Israelului, a menționat acesta în timpul discuțiilor cu Antonio Guterres. Secretarul General al ONU a sosit la Ierusalim, duminică, într-o vizită oficială de trei zile.

Netanyahu a acuzat Iranul că folosește Siria ca „bază militară, obiectivul final fiind raderea Statului Israel de pe fața Pământului.“

„De asemenea, Iranul construiește fabrici ce vor produce rachete de mare precizie, în urmărirea acestui scop, atât în ​​Siria, cât și în Liban. Israelul nu poate accepta o astfel de situație. Organizația Națiunilor Unite nu ar trebui să accepte o astfel de situație“, a adăugat premierul israelian.

Iranul, inamicul cel mai înverșunat al Israelului, este cel mai ferm susținător al regimului sirian și al liderului acestuia, Bashar al-Assad, trimițând inclusiv trupe paramilitare care să-l ajute în războiul civil din Siria.

De curând, Netanyahu a acuzat Iranul de construirea unor fabrici de rachete, la două săptămâni după ce un reportaj al unei televiziuni din Israel a difuzat imagini din satelit cu o posibilă fabrică ridicată de autoritățile de la Teheran în nord-vestul Siriei. Potrivit aceluiași reportaj, acolo se fac pregătiri pentru fabricarea de rachete cu rază lungă de acțiune.

Televeziunea israeliană susține că imaginile reprezintă un loc din apropierea orașului Baniyas, și au fost înregistrate de un satelit israelian.

În cadrul discuțiilor, Israelul a subliniat influența tot mai mare a Teheranului în regiune, mai ales după izbucnirea războiului civil în Siria, acum șase ani. Conform Primului Ministru israelian, Iranul a trimis în zonă inclusiv propriile Gărzi Revoluționare, dar se folosește și de organizații musulmane șiite locale, în special de gruparea libaneză „Hezbollah“.

Între timp, Guterres vizitează Israelul și teritoriile palestiniene pentru a discuta o posibilă relansare a procesului de pace.

Vizita a fost efectuată într-o perioadă de tensiuni între Israel și ONU.

Israelul a fost foarte deranjat de o rezoluție adoptată de agenția culturală a ONU, spunând că nu ține cont de legătura profundă dintre evrei și Ierusalim.

De asemenea, Netanyahu a criticat  Forțele Interimare ale ONU în Liban (UNIFIL), pentru că ar fi, în opinia sa, prea delicate cu forțele „Hezbollah“ staționate la frontieră.

Guterres a promis, în timpul discuțiilor cu oficialul israelian, că va face tot ce îi permite funcția pe care o deține pentru a se asigura că UNIFIL își îndeplinește obligațiile.

Mandatul Forțelor ONU de menținere a păcii se va reînnoi la sfârșitul lunii, iar Israelul face presiuni pentru creșterea prezenței acestora, astfel încât să poată monitoriza mai bine situația și să oprească fabricarea de arme de către gruparea „Hezbollah“, acuzație la care a făcut referire Primul Ministru israelian și cu această ocazie.

Guterres urmează să se întâlnească, marți, cu prim-ministru palestinian, Rami Hamdallah, în Cisiordania. De asemenea, este așteptat în Gaza, miercuri.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că Iranul construiește fabrici de rachete în Siria și Liban. Aceste rachete vor fi folosite, în cele din urmă, împotriva Israelului, a menționat acesta în timpul discuțiilor cu Antonio Guterres. Secretarul General al ONU a sosit la Ierusalim, duminică, într-o vizită oficială...

Preluat de la EVZ