Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat luni, adresându-se reprezentanților poliției, că îi pot ucide pe „idioții“, care se opun arestării. Afirmația a fost făcută la două zile după ce sute de oameni care au participat la înmormântarea unui adolescent au început să protesteze împotriva războiului contra drogurilor, soldat cu mii de morți.

Duterte a divagat la jumătatea unui discurs ținut în cadrul unei ceremonii de la Cimitirul Eroilor, aflat la periferia capitalei Manila. Acesta i s-a adresat lui Jovie Espenido, șeful poliției unui oraș din sudul țării, unde chiar primarul a fost ucis într-un raid anti-droguri.

„Datoria voastră este să vă opuneți celui care rezistă arestării… (dacă) rezistă, și este vorba de o rezistență violentă… sunteți liberi să-i omorâți pe idioti. Acesta este ordinul meu,“ i-a spus Duterte ofițerului de poliție.

Duterte a mai adăugat că nu sunt permise „crimele și uciderile ilegale“, și că poliția trebuie să susțină statul de drept în exercițiul funcțiunii sale.

Duterte a dezlănțuit războiul anti-drog, după ce și-a preluat mandatul, în iunie anul trecut. În timpul campaniei electorale, acesta a promis să folosească forța letală pentru a eradica traficul de droguri și criminalitatea în general.

Astfel, mii de oameni au fost uciși, iar violențele au fost criticate de o mare parte a comunității internaționale.

Opoziția internă se face foarte rar auzită, dar uciderea elevului Kian Loyd delos Santos de către ofițerii anti-drog, pe 16 august, a fost unul din rarele moment de indignare publică.

Peste 1.000 de persoane, inclusiv călugărițe, preoți și sute de copii, s-au alăturat procesiunii funerare a elevului în vârstă de 17 ani, sâmbătă. La scurt timp, marșul a devenit unui dintre cele mai mari proteste de până acum, împotriva campaniei anti-drog inițiată de Duterte.

Delos Santos a fost târât într-o alee întunecată și murdară din nordul capitalei Manila, de polițiști în civil. Aceștia l-au împușcat în cap și l-au lăsat lângă o cocină, potrivit martorilor. Spusele acestora din urmă par a fi confirmate de imaginile surprinse de o cameră de securitate cu circuit închis.

Poliția declară că a acționat în legitimă apărare, după ce Delos Santos ar fi deschis focul asupra ofițerilor. Purtătorul de cuvânt al lui Duterte și Ministrul Justiției au descris uciderea adolescentului ca fiind un caz „izolat“.(Reuters)

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat luni, adresându-se reprezentanților poliției, că îi pot ucide pe „idioții“, care se opun arestării. Afirmația a fost făcută la două zile după ce sute de oameni care au participat la înmormântarea unui adolescent au început să protesteze împotriva războiului contra drogurilor, soldat cu...

Preluat de la EVZ