Decizie importantă pentru toţi românii! Ministrul Turismului cere înfiinţarea unui sistem unic de evidenţă a activităţii turistice din ţara noastră. Concret, datele personale ale tuturor celor care vor pleca în vacanţă vor ajunge într-un sistem gestionat de STS. Există şi sancţiuni grave în cazul în care sistemul unic va fi accesat fără autorizaţie. Proiectul Legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), care va fi asigurat de STS şi va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

SIEATR va colecta, stoca, corela, ordona, analiza, prelucra şi disemina date, precum şi indicatori statistici privind activităţile de turism şi turişti. SIEATR este un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice, potrivit proiectului de lege, prezentat de mediafax.ro.

Sistemul este compus din trei module. Primul modul, administrat din punct de vedere tehnic de STS, vizează evidenţa furnizorilor de servicii turistice, persoane juridice şi fizice. STS, împuternicit de autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului, va colecta date cu caracter personal. Modulul al doilea, gestionat tehnic tot de STS, prevede indicatorii statistici asociaţi activităţii de turism din România. Al treilea modul, numit „Fişa de anunţare a sosirii si plecării turistului”, va fi administrat din punct de vedere tehnic de STS şi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).


Sorin Grindeanu A SCHIMBAT PREVEDERILE LEGII Big Brother în perioada în care a fost Ministru al Comunicațiilor. Ce au adus nou aceste schimbări


Autorităţile competente să utilizeze datele cu caracter personal cuprinse în SIEATR sunt Ministerul Afacerilor Interne: Direcţia Generală Management Operaţional, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale: Direcţia generală de informaţii a apărării şi Ministerul Public.

Evaziunea fiscală care afectează sectorul turismului şi protecţia turiştilor se numără printre motivele invocate de Minister pentru sprijinirea actului normativ. Legea turismului se aplică tuturor formelor şi tipurilor de turism precum şi persoanelor fizice şi juridice care prestează servicii sau desfăşoară activităţi turistice, de agrement sau de călătorie.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Turismului, termenul limită fiind de 20 zile de la publicarea anunţului, adică începând cu 24 august.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Decizie importantă pentru toţi românii! Ministrul Turismului cere înfiinţarea unui sistem unic de evidenţă a activităţii turistice din ţara noastră. Concret, datele personale ale tuturor celor care vor pleca în vacanţă vor ajunge într-un sistem gestionat de STS. Există şi sancţiuni grave în cazul în care sistemul unic va...

Preluat de la EVZ