​Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către CEFC, Rompetrol (actual KMGI) intră într-o uriașă familie. Nu vorbim, de această dată, de dezvoltarea economică pe care o va avea sau de accesul la piețe din întreaba lume, ci de dezvoltarea organizatorică și culturală care vin la pachet cu ele

Deținut de compania națională de petrol și gaze KazMunayGas din Kazahstan, KMG International (KMGI, fostul Rompetrol) desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, extracție și servicii industriale care, la sfârșitul lui 2015, cuprindea 55 de entități cu sedii în 16 țări. 

6.000 de angajați, 300 de meserii și 11 limbi

În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Nă- vodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone de țiței pe an, Rafinăria Vega Ploiești – cea mai veche unitate de acest fel, aflată în operare din 1905, dar și peste 700 de puncte de alimentare cu carburanți, 230 de stații distribuție GPL, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL și 6 depozite.

KMGI este al treilea mare contribuabil din România, el fiind responsabil de între 2,5 și 3% din veniturile la bugetul de stat. Practic, doar din contribuția achitată anual de Rompetrol către statul român ar putea fi construite 48 de spitale moderne, aproape 16.500 de grădinițe și circa 10.500 de școli.

Pe lângă această uriașă contribuție, compania multina țională are și o imensă valoare umană și culturală, adusă de cei peste 6.000 de angajați, care au o plajă de peste 300 de meserii. În KMGI se vorbesc, pe lângă universala engleză, 9 limbi: română, georgiană, kazahă, moldoveană, franceză, bulgară, spaniolă, elvețiană, rusă și olandeză.

Bunătatea, valoare corporatistă de bază

Odată cu preluarea pachetului majoritar de 51% din acțiunile KMGI de către CEFC, chineza intră și ea, oficial, în acest univers lingvistic. Dar nu este singurul adaos cultural, pentru că CEFC are, la rândul ei, în jur de 30.000 de angajați în 23 de țări de pe glob. Într-un interviu acordat EVZ în iulie, la Expoziția Internațională de Energie de la Astana, doamna Liefen Du, board director of CEFC China, practic al doilea om din ierarhia fondului de investiții chinez cu venituri operaționale de 38.9 miliarde de euro (care dezvoltă, printre altele, și Drumul Mătăsii), a explicat ce înseamnă această diversitate culturală și organizațională.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/rompetrol.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/rompetrol-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
​Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către CEFC, Rompetrol (actual KMGI) intră într-o uriașă familie. Nu vorbim, de această dată, de dezvoltarea economică pe care o va avea sau de accesul la piețe din întreaba lume, ci de dezvoltarea organizatorică și culturală care vin la pachet cu...

Preluat de la EVZ