Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu a vorbit despre situaţia Institutului Cantacuzino și despre proiectul prin care instituția deveni una militară. El a spus că, dintr-o evaluare prealabilă, reiese că Institutul ar putea începe să producă vaccinuri în 2 ani, însă sunt necesare investiții din bugetul de stat de minimum 25 milioane de euro anual pentru dotări. Ministrul a susținut că banii există şi vor fi suplimentar faţă de cei 2% alocaţi din PIB pentru înzestrarea Armatei.

Țuțuianu a mai anunțat că a fost înfiinţat un grup de lucru în cadrul ministerului care analizează situaţia şi care va emite, în 10 zile, un proiect de act normativ. 

„Zece zile au termen de la mine să facă această analiză, să-mi propună un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului. Dintr-o evaluare prealabilă, deci nu sunt cifre definitive, avem nevoie în primii 5 ani de funcționare de circa 25 de milioane de euro. Cu concluzia făcută de specialiștii mei militari — că am putea să producem vaccin în 2 ani de zile. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spațiilor, care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producție și pentru pregătirea acestei producții. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poți să produci un vaccin peste 2 ani de zile. (…) 25 de milioane de euro în fiecare an (…) de la bugetul statului, cu titlu de subvenție. Există și o componentă de venituri proprii — că au niște contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuție informală cu ministrul Cercetării, la sfârșitul săptămânii să vedem dacă putem că legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar față de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare. Îi vom avea, cred că e o problemă de interes național, iar 25 de milioane de euro pe an nu e o sumă care să nu poată fi asigurată de un guvern care e responsabil, fiindcă Institutul Cantacuzino prezintă o importanță strategică, chiar de securitate națională. Când nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ți proteja populația, evident că nu este o chestiune oarecare, e de securitate națională”, a spus Țuțuianu, citat de Agerpres.

De asemenea, ministrul Apărării a argumentat și trecerea Institutului Cantacuzino la MApN.

„El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reușit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcțiune. Există acolo și o anumită dezordine și conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel și atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui institut. Și, sigur, se poate pune și componenta personală — că și eu sunt o mână mai fermă și voi putea să stabilesc ceea ce trebuie stabilit. Vă asigur că îmi voi face treaba și dacă guvernarea este așa cum mi-o doresc eu — până în 2020 — Institutul va produce vaccinuri în 2 ani”, a concluzionat Țuțuianu.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu a vorbit despre situaţia Institutului Cantacuzino și despre proiectul prin care instituția deveni una militară. El a spus că, dintr-o evaluare prealabilă, reiese că Institutul ar putea începe să producă vaccinuri în 2 ani, însă sunt necesare investiții din bugetul de stat de minimum 25...

Preluat de la EVZ