Israelul a finalizat acordul de achiziție a încă 17 avioane de vânătoare de tip F-35, dotate cu tehnologie stealth. Inițial, fuseseră comandate 33 de astfel de avioane cu o tehnologie extrem de modernă.

Statul Israel a intrat deja în posesia a cinci avioane fabricate de Lockheed Martin din SUA, începând cu luna decembrie. Este vorba de cele mai scumpe aparate de zbor de acest tip, din istorie. Obiectivul achiziției este ca Israelului să-și mențină superioritatea militară în Orientul Mijlociu, o zonă foarte tulbure în special din cauza Iranului, cel mai înverșunat inamic al Statului Evreu. Republica Islamică a achiziționat mai înainte sistemul anti-aerian S-300, fabricat în Rusia. De altfel, Israelul își anunțase intenția de a achiziționa încă 17 avioane, intenția Ministerului Apărării fiind să aibă 50 de bucăți. “Aeronava F-35 va fi un element cheie în asigurarea apărării Israelului, atât de-a lungul frontierelor, cât și departe de acestea”, a declarat Ministrul Apărării, Avigdor Lieberman. Costul următorului lot de 17 aeronave de tip F-35 va fi sub 100 milioane de dolari americani fiecare, a afirmat Ministerul, reducerea fiind semnificativă față de cele 33 de avioane cumpărate inițial. Acestea fuseseră achiziționate la un preț mediu de aproximativ 110 milioane dolari fiecare. Costul imens al aparatelor de zbor a fost aspru criticat, inclusiv de către președintele american Donald Trump. Primele aparate de zbor aflate în flota Israelului vor fi operaționale în cursul anului. Deși mai sunt și alte țări care au comandat acest tip de avion, Israelul – care primește un ajutor pentru apărare, din partea SUA, în valoare de peste trei miliarde de dolari pe an – declară că va fi prima țară, în afara Statelor Unite, care va avea o escadrilă operațională de aparate de tip F-35. Printre caracteristicile sale principale se numără și capacitățile avansate de tip stealth, pentru a ajuta piloții să evite lansatoare sofisticate de rachete. Aparatele de zbor, cu un singur pilot, pot transporta o gamă largă de arme și se deplasează în mod normal cu viteze supersonice de 1,6 Mach (1900 de kilometri pe oră). Casca pilotului, al cărei cost aproximativ este de 400.000  de dolari americani bucata, are propriul sistem de operare și datele care apar pe vizor sunt disponibile și pentru echipa de la sol. Vizibilitatea în spectru termic și pe timp de noapte, precum și la 360 de grade, este o caracteristică datorată camerelor video montate pe avion.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Israelul a finalizat acordul de achiziție a încă 17 avioane de vânătoare de tip F-35, dotate cu tehnologie stealth. Inițial, fuseseră comandate 33 de astfel de avioane cu o tehnologie extrem de modernă. Statul Israel a intrat deja în posesia a cinci avioane fabricate de Lockheed Martin din SUA, începând...

Preluat de la EVZ