Săptămâna trecută a avut loc la București întâlnirea dintre președinții Franței și României, Emmanuel Macron cu Klaus Johannis. Au curs râuri de cerneală care au tratat întâlnirea fie în cheie locală – Macron devenind Micron în presa franceză, iar Președintele României fiind acuzat de înfrângere și trădarea fără nicio apărare a intereselor muncitorilor.

Jurnaliștii au văzut vizita ca pe un meci cu învingători și înfrânți, fiecare cu agenda locală – directiva muncitorilor detașați versus Schengen. Ori o vizită se măsoară pentru ambii participanți în funcție de obiective și de nivelul de ambiție.

Vizita Președintelui francez a marcat angajarea europeană, euro-conformă, euro-optimistă și euro-constructivă a României. Filo-europenismul de la București și aspirația de a fi în inima Europei, de a contribui la reenergizarea și relansarea proiectului european, de a fi parte a dezbaterii, au făcut ca România să fie pe această listă, a statelor vizitate, de la care Macron a solicitat sprijin, dar să fie și un aliat important pentru reformele Europei viitorului. Apoi vizita a relansat un parteneriat strategic care avea sincope și răni ale trecutului: de la vânzarea de port-elicoptere Mistral către Rusia(tranzacție blocată la nivel NATO și nave redirecționate către Egipt, dar un proces care reliefa egoismul și excepționalismul francez al lui Sarkozy), după celebra directivă a Ministerului de Interne francez de desființare a taberelor de romi români din Franța – care a generat reacția dură a Comisiei Europene anterioare – și până la obiceiul filmării romilor români cerșind pe Champs Elysees, de fiecare dată când Francois Hollande scădea un procent în sondaje, toate aceste momente au probat mai degrabă sincopele parteneriatului strategic, nu susținerea și completarea substanței lui.

Pe de altă parte, România este un susținător al lui Emmanuel Macron la nivel european din mai multe motive: pentru victoria sa cu un program pro-european, arătând că se poate face campanie europeană victorioasă într-o țară fondatoare a UE care a respins Tratatul Constituțional, care avea drept candidați prezidențiali eurosceptici dar și anti-europeni, care voiau ieșirea Franței și UE și desființarea, practic a Uniunii; pentru că vine cu programul relansării, reformării și reenergizării Europei; pentru că atacă principala problemă actuală a modelului european, revizuirea statului bunăstării, welfare state, prin limitarea componentei sociale excesive, pe fondul lipsei de competitivitate și a creșterii economice infime, și cu deficite mari. Iar Franța lui Macron încearcă astăzi tocmai revizuirea constrângerilor contractelor de muncă și a preeminenței sindicatelor din economia franceză, acolo unde dețin, ca patroni, monopoluri cheie – SNCF, căile ferate franceze, industria de energie atomică, transportul aerian, domenii care permit resurse și blocaje majore ale economiei și șantaj contra statului la orice moment.

Teza fundamentală strategică este că astăzi România negociază la masă, cu toată forța, fiind recunoscută, apreciată și respectată, iar punctele sale de vedere ascultate tocmai pentru că e un contributor ferm la viitorul european. O face și în proiectul viitorului european, și în proiectul Armatei Europene, dar își dorește să fie parte și din dezbaterea în cadrul Euroariei – pentru că deciziile din cadrul zonei euro ne afectează ca parte a pieței comune, deci e normal să fim și prezenți la dezbateri – și parte a dezbaterii noului Schengen – pentru că noi apărăm o lungă frontieră a UE, o facem cu responsabilitate și performanțe recunoscute, am îndeplinit tehnic criteriile și ar trebui să fim deja în interior, ne și interesează cum va arăta noul Schengen.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Săptămâna trecută a avut loc la București întâlnirea dintre președinții Franței și României, Emmanuel Macron cu Klaus Johannis. Au curs râuri de cerneală care au tratat întâlnirea fie în cheie locală - Macron devenind Micron în presa franceză, iar Președintele României fiind acuzat de înfrângere și trădarea fără nicio...

Preluat de la EVZ