HOROSCOP Amenințările față de jurnalismul independent nu mai provin doar din forme directe de control al statului. Astăzi, militanții unei sfere publice vibrante, mobilizate împotriva suprimării și cenzurii știrilor, trebuie să se confrunte, de asemenea, cu o provocare complexă la adresa media.

HOROSCOP  Pe 28 august s-au născut Wolfgang von Goethe, Ingrid Bergman, Charles Boyer, Nicolae Herlea, Rodica Ojog-Braşoveanu, Horia Lovinescu.

HOROSCOP  Pe 28 august este în calendarul creștin-ortodox Sf. Cuv. Moise Etiopeanul (Arapul). „În părţile Egiptului era un tâlhar vestit, cu numele Moise, de neam etiop şi negru la faţă”. Suficiente daruri ca să fie proclamat sfânt, glumea Catolicosul, Patriarhul Armean, din Isfahan. L-am întâlnit acum exact treizeci şi trei de ani. Bun, în calendarul ieftin pe care-l am, mai sunt pomeniţi şi Sfinţii: Dreptul Iezechia, Diomid și Ana Proorociţa, fiica lui Fanuel. Nimic în ”Kalendar”.

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, v-am obișnuit cu știrile pe care le primesc prin curier, de la Bruxelles, nemediatizate, pentru că nu sunt negative, vulgare, scandaloase, amenințătoare, sau ”fake news”. Iată:

HOROSCOP  CNA a amânat intrarea televiziunii RTR pe piața audiovizualului din România. Solicitarea a fost amânată pentru următoarea ședință, din septembrie.

Televiziunea pro rusă RTR  ar urma să aibă sediul în Iași și să fie operată de compania Telecontent Productions SRL. Aceasta, la rândul ei, este  deținută de TV Content SRL din Chișinău. TV Content SRL operează RTR Moldova care transmite programele televiziunii de stat rusești, Rossiya 1. Viitorul administrator al RTR din Iași, Veaceslav Hristea a explicat că televiziunea va fi generalistă, cu filme și seriale românești, cu buletine de știri, emisiuni matinale, dar și cu filme realizate de producători ucraineni și ruși  ce vor fi subtitrate în limba română. Intenția realizatorilor, s-a afirmat, este ca postul să fie apolitic. Știrile vor fi filmate în România, editate și se vor referi la subiectele din

țară, s-a mai precizat. Emisia se va face pe satelit, prin contracte cu companiile de cablu din România pentru difuzare, a mai precizat Veaceslav Hristea. Monica Gubernat, (membru al CNA) a propus ca titlurile de filme ce vor fi difuzate să fie anunțate la CNA. Răsvan Popescu a propus la final, după dezbateri controversate, amânarea votului și solicitarea de lămuriri în ce privește cotele europene, pachetul de filme și seriale, care este raportul între producția din UE și cea din alte state, potrivit Directivei Media.

https://mediaexpres.ro/articole.aspx?id=15047

Știrea nu este nouă, este din prima decadă a lunii august, dar am adus-o în atenția domniilor voastre pentru că am aflat ceva în weekend. Pentru că am anunțat că nu mai primesc pe nimeni în Pustnicie, gardul meu s-a îmbogățit, sâmbătă pe la ora 11 dimineața, cu o mulțime de personalități drăguțe și gata să sară peste gard dacă nu le-ar fi hămăit, să le sfâșie, nu alta, cei opt căței.

Așa că le-am primit, ce să fac și de la una dintre ”personalități” am aflat că data de acordare de către CNA a licenței postului prorus RTR este, undeva, între Paștele Cailor și Kalendele Grecești! Nici mai devreme, nici mai târziu… Până la urmă, părerea mea, nu elucubrațiile personalităților, este că CNA nu poate să nu acorde licența RTR. Dar, apoi totul este la latitudinea furnizorilor de cablu.

HOROSCOP  Supranumit detector de înșelăciuni, un nou dispozitiv pentru depistarea știrilor false este finanțat de miliardarul George Soros și de Pierre Omidyar și va fi testat începând din octombrie. Echipa care lucrează este alcătuită din cercetătorii unui ONG londonez, specializat în fact-checking, Full Fact. Ei doresc să ofere jurnaliștilor un program pentru detectarea automată și în timp real a informațiilor false. Programul scanează sub-titrările emisiunilor de actualitate difuzate în direct, retransmisiile sesiunilor parlamentare, dar și articolele din ziare, pentru a identifica afirmațiile ce corespund unor fapte verificate care se află în baza sa de date. El poate să sublinieze, pe un ecran, informațiile confirmate sau infirmate pe parcursul discursului unui politician. Finanțat cu 500 000 dolari de Soros și Pierre Omidyar, un antreprenor american de origine iraniană (și fondator al eBay), proiectul ar trebui să fie disponibil în versiunea de testare în octombrie, mai înâi în Marea Britanie. Ulterior, va fi folosit în America Latină și în Africa.  Din luna iulie, mai există proiectul In Vid, sponsorizat de UE și care reunește mai multe companii media, între care AFP. In Vid reperează imaginile video ce conțin informații false. Dar, provocarea majoră pentru toate programele sunt dezbaterile în direct, unde nu se poate lucra la viteza reală. Pentru experții în informatică, un asemenea program ar trebui nu să restabilească adevărul, ci să furnizeze măcar cea mai bună dovadă posibilă.

https://www.lesechos.fr/tech-medias/medias/010177065489-un-logiciel-pour-automatiser-la-detection-des-fake-news-2108968.php#xtor=EPR-12-%5Btech_medias%5D-20170823-%5BProv_%5D-1981731

https://mediaexpres.ro/images/spacer.gif  

HOROSCOP  Centrul de Asistență Internațională pentru Mass Media și Scoala de Afaceri Internaționale și Publice a Universității Columbia (CIMA) au  publicat un raport privind capturarea mass-media de către state. Amenințările față de jurnalismul independent nu mai provin doar din forme directe de control al statului. Astăzi,  militanții unei sfere publice vibrante, mobilizate împotriva suprimării și cenzurii știrilor, trebuie să se confrunte, de asemenea, cu o provocare complexă la adresa media. Acesta este subiectul unei cărți noi, un volum de eseuri,  editat de Anya Schiffrin,  membru de lungă durată al consiliului consultativ al CIMA. Capturarea mass-media se dovedește a fi un fenomen în creștere legat atât de reapariția guvernelor autoritare, cât și de slăbiciunile structurale care afectează în prezent Media. În acest mediu, figurile politice și elitele economice se luptă să submineze independența mass-media aflată în proprietate privată, iar eforturile de a opri aceast amestec de către activiști, autorități de reglementare și comunitatea internațională s-au dovedit a fi ineficiente. CIMA  speră că va inspira cercetări ulterioare și răspunsuri atente la această amenințare din ce în ce mai mare pentru democrațiile din întreaga lume. În opinia sa despre publicație, Schiffrin scrie că “la fel cum capturarea mediei formează percepțiile publice, ea poate, de asemenea, să modeleze rezultatele economice.”

Cartea este disponibilă  în atașamentul de mai jos.

CIMA_In the Service of Power; Media Capture and the Threat to Democracy

https://cmds.ceu.edu/article/2017-08-18/cima-publishes-report-media-capture-edited-anya-schiffrin-member-cmds-advisory  

HOROSCOP  În Suedia a apărut o nouă carte despre libertatea de exprimare. Suedia este prima țară din lume în care s-a adoptat o legislație referitoare la presă în urmă cu 250 de ani. Cartea se numește Moștenirea lui Peter Forsskål. În broșura sa intitulată Gânduri despre libertățile civile (1759), Peter Forsskål abordează calitatea libertăților civile din democrațiile moderne: În cele din urmă, un alt drept important în orice societate liberă este libertatea de a contribui la Binele public. Dar pentru ca aceasta să se întâmple, trebuie să fie posibil ca oamenii să cunoască statrea lucrurilor în societate și toți trebuie să fie liberi să-și exprime gândurile în legătură cu aceasta. În cazul în care acest lucru lipsește, libertatea nu își merită numele. La scurt timp după publicare, broșura sa a fost interzisă, iar autorul a fost forțat să plece în exil. Dar, doar peste șapte ani, în 1766, libertatea presei a fost protejată de Constituția suedeză, prima astfel de legislație din lumea întreagă. Noua carte apărută, 250 de ani de libertate de exprimare, pune în lumină istoria libertății de exprimare bazată pe cele 21 de teze ale lui Peter Forsskål despre libertățile civile. Cartea conține capitole scrise de importanți cercetători din Suedia și Finlanda (care, demult, au făcut parte dintr-o singură țară). Astfel, cartea este atât o privire istorică, cât și o contribuție valoroasă la analizarea societății digitale de astăzi. La baza cărții a stat un seminar organizat de Ziua Mondială a Libertății Presei, desfășurat de UNESCO la Helsinky, pe 3 mai 2016.

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP Amenințările față de jurnalismul independent nu mai provin doar din forme directe de control al statului. Astăzi, militanții unei sfere publice vibrante, mobilizate împotriva suprimării și cenzurii știrilor, trebuie să se confrunte, de asemenea, cu o provocare complexă la adresa media. HOROSCOP  Pe 28 august s-au născut Wolfgang von...

Preluat de la EVZ