Forțele armate irakiene duc lupte grele în zona orașului Tal Afar. Este ultimul bastion al jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, în provincia Ninive, din nordul Irakului.

Trupele irakiene, forțele de poliție și forțele speciale, alături de coaliția paramilitară Hashed al-Shaabi, au preluat controlul tuturor cartierelor din Tel Afar duminică, la o săptămână după lansarea celei mai recente ofensive împotriva bastionului ISIS. Operațiunile de căutare a insurgenților au continuat, mai ales că este așteptat premierul Haider al-Abadi care va anunța “eliberarea” orașului de sub controlul ISIS. Se pare că o parte dintre insurgenții din Tel Afar au fugit în Al-Ayadieh, localitate aflată pe drumul dintre Tel Afar și granița siriană, unde încearcă să reziste până la ultimul om. Jihadiștii au trimis trei atentatori sinucigași are au detonat mașini pline cu explozibil în zonele controlate de forțele irakiene, luni dimineața. De asemenea, se putea vedea fumul ce se ridica deasupra orașului din cauza atacurilor aeriene făcute în sprijinul trupelor de la sol. Înaintarea trupelor irakiene în zonele controlate de ISIS este susținută de coaliția condusă de SUA, care a declanșat un război aerian împotriva jihadiștilor în 2014, la câteva luni după ce aceștia din urmă au preluat controlul unor mari zone din Siria și Irak. De atunci, o mare parte din teritoriu a fost pierdut de jihadiști ca urmare a ofensivelor susținute de SUA, de forțele irakiene și de alianța arabo-kurdă din Siria. În Irak, grupul jihadist mai controlează doar orașul Hawija, aflat la aproximativ 300 de kilometri nord de Bagdad, precum și zonele deșertice ce se întind de-a lungul graniței cu Siria.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Forțele armate irakiene duc lupte grele în zona orașului Tal Afar. Este ultimul bastion al jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, în provincia Ninive, din nordul Irakului. Trupele irakiene, forțele de poliție și forțele speciale, alături de coaliția paramilitară Hashed al-Shaabi, au preluat controlul tuturor cartierelor din Tel Afar duminică, la...

Preluat de la EVZ