Președintele Franței s-a așezat în fruntea unei cruciade în favoarea protecționismului, care pune sub semnul întrebării Piața Unică, cheia de boltă a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron a ocolit Polonia în turneul său din 23 – 25 august prin țările Europei Centrale și de Est, deși tocmai Polonia reprezenta elementul-cheie al planurilor președintelui francez în acest periplu.

Acasă, în Franța, Macron a suferit o prăbușire dramatică a popularității, ajungând după numai trei luni la o cotă de 40%, nemaintâlnită la predecesorii săi. Pe acest fond, el a pregătit un pachet de reforme economice pentru această toamnă, care îi vor spori impopularitatea. Între altele: simplificarea procedurilor de concediere. Centralele sindicale au anunțat deja mari mișcări de protest.

Pantomima patriotică

Pentru a-i potoli pe muncitorii francezi, Macron intenționează să ia o serie de măsuri în favoarea lor. Sau să pară că o face. Așa a luat în cătare Directiva UE privind muncitorii detașați, care reglementează condițiile în care persoanele dintr-o țară a Uniunii Europene pot lucra într-o altă țară membră. Franța încearcă de multă vreme să stăvilească numărul persoanelor care vin să muncească în Occident pentru salarii mici și care plătesc taxele aferente în țările lor de origine. Macron numește acest fenomen „dumping social” și o „trădare” a valorilor UE. Liderul francez cere limitarea perioadei de detașare la maximum un an, față de de doi în prezent, și salarii egale cu cele ale muncitorilor autohtoni.

„Piața unică europeană și libera circulație a forței de muncă nu trebuie să ducă la o nivelare în jos a reglementărilor sociale”, a spus Macron miercuri, în Austria. „Exact acest lucru alimentează populismul și erodează încrederea în proiectul european.” Evident, cei 300.000 de imigranți ce ajung anual în Franța nu-l deranjează câtuși de puțin pe Macron: ei nu muncesc. Polonia este cel mai mare obstacol în calea planurilor lui Macron. Din cei 1,9 milioane de muncitori detașați în țările UE, cei mai mulți sunt polonezi: circa 420.000, potrivit Comisiei Europene.

Instalatorul polonez, scos țap ispășitor

Aceștia lucrează mai ales în construcții, iar destinațiile lor favorite sunt Franța, Austria și Germania. Deși muncitorii detașați reprezintă doar 1% din forța de muncă a UE, ei sunt țapii ispășitori perfecți pentru guvernele occidentale și erorile lor economice. Mai ales pentru Macron, când în Franța rata șomajului a ajuns la 9.6%. Polonia se opune unei schimbări radicale a Directivei, care ar afecta un mare număr dintre cetățenii ei, sporind astfel tensiunile cu Bruxelles-ul, care acuză regimul conservator de la Varșovia de derapaje de la democrație.

Or, tocmai aceste tensiuni ar putea să-i ușureze misiunea lui Macron. Înainte de a ajunge la București, acesta s-a întâlnit cu premierii din Cehia și Slovacia, încercând să submineze legăturile acestor țări cu Polonia, în cadrul Grupului Vișegrad, care mai include și Ungaria. Și se pare că a reușit, primind promisiuni că planurile sale vor fi sprijinite de Praga și Bratislava.

În schimb, Macron a arătat înțelegere față de reticențele Cehiei și Slovaciei de a accepta imigranți. „Nu este treaba mea să spun câți imigranți ar trebui trimiși în Slovacia”, a declarat el mărinimos, neoferind practic nimic.

„Noi, polonezii, i-am învățat pe francezi să mănânce cu furculița!”

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectele perverse ale vizitei lui Macron asupra UE.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/trump-agerpres.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/trump-agerpres-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele Franței s-a așezat în fruntea unei cruciade în favoarea protecționismului, care pune sub semnul întrebării Piața Unică, cheia de boltă a Uniunii Europene. Emmanuel Macron a ocolit Polonia în turneul său din 23 – 25 august prin țările Europei Centrale și de Est, deși tocmai Polonia reprezenta elementul-cheie al...

Preluat de la EVZ