Furtuna tropicală Harvey a început să se desfășoare pe teritoriul SUA și să producă primele pagube. Autoritățile din Texas au anunțat că două persoane au murit.

Echipele de intervenție s-au grăbit să salveze, duminică, peste o mie de persoane surprinse în locuințe și mașini de nivelul în creștere rapidă al apelor după ce furtuna tropicală Harvey a lovit sud-estul statului american Texas, informează duminică seara agenția Reuters.

Cel puțin două persoane și-au pierdut viața în urma furtunii considerată cel mai puternic fenomen meteo de acest fel care s-a abătut asupra Texas în ultimii 50 de ani, informează Agerpres.

Numărul victimelor este posibil să crească în condițiile în care Harvey are un ritm lent de deplasare deasupra statului american și provoacă inundații, rafale puternice de vânt și tornade.

Potrivit prognozelor meteorologilor, Harvey se va apropia de Houston miercuri. În prezent, centrul furtunii se află la 201,17 km sud-vest de cel de-al patrulea cel mai populat oraș din Statele Unite.

Serviciile de intervenție de urgență i-au sfătuit pe locuitori să se urce pe acoperișurile caselor și să nu se refugieze în poduri, astfel încât să aibă mai multe șanse de supraviețuire din calea apelor în creștere rapidă.

Autoritățile au emis avertismente către populație să nu părăsească locuințele inundate în condițiile în care multe dintre străzi sunt acoperite de ape.

Șeriful din Harris — care cuprinde mare parte din Houston — a anunțat că ofițerii săi au răspuns unor rapoarte neconfirmate potrivit cărora o femeie și copilul său ar fi decedat pe autostrada 10 din apropiere de Houston după ce mașina în care se aflau ar fi fost surprinsă de ape.

Un alt locuitor din zonă a descris faptul că ar fi văzut corpul unei femei plutind pe străzi în timpul inundației, în aceeași zonă vestică a orașului, mai transmite Reuters care citează postul local de televiziune abc13.

Cursele care urmau să decoleze și să aterizeze pe aeroportul din Houston au fost anulate duminică dimineața din cauza prezenței apei pe piste, iar Serviciul Național de Meteorologie a emis o alertă de inundații în zona înconjurătoare.

O persoană și-a pierdut viața, vineri, într-un incendiu declanșat în orașul Rockport, la 48 km nord de Corpus Christi după ce furtuna a atins suprafața de uscat, a confirmat primarul Charles Wax într-o conferință susținută sâmbătă. În aceeași zonă alte zeci de persoane au suferit răni precum fracturi, menționează Agerpres.

Cea de-a doua victimă a furtunii Harvey a fost o femeie care s-a înecat sâmbătă în timp ce conducea pe străzile inundate din vestul Houston, conform sergentului Colin Howard din cadrul Departamentului de poliției Houston.

Harvey, cea mai puternică furtună care a lovit Texas din 1961 până în prezent, a ajuns pe uscat vineri seară, fiind clasificat drept uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson. Acesta a adus rafale de vânt de până la 209 km pe oră.

Sâmbătă noaptea, furtuna a desprins mai multe acoperișuri, a desțelenit copaci, a declanșat tornade și inundații și a întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru circa 232.000 de locuitori, majoritatea din zona Houston, al patrulea cel mai populat oraș din Statele Unite.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Furtuna tropicală Harvey a început să se desfășoare pe teritoriul SUA și să producă primele pagube. Autoritățile din Texas au anunțat că două persoane au murit. Echipele de intervenție s-au grăbit să salveze, duminică, peste o mie de persoane surprinse în locuințe și mașini de nivelul în creștere rapidă al...

Preluat de la EVZ