HOROSCOP O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi, 26 august. Să nu se supere niciun fotbalist grande de azi, dar Gâscanul a fost cel mai bun, din toate timpurile! Fenta lui, pe stânga, simţul perspectivei şi al jocului, driblingul brazilian şi şutul “folia seca”, învăţate de la Pelé, îl făceau un zeu al dreptunghiului de gazon. Păcat că astfel de “zei” nu trăiesc veşnic…

HOROSCOP  Pe 26 august s-au născut Guillaume Apollinaire, Joseph Montgolfier, Thalia, Emil Hurezeanu, Mihai Mălaimare, Nicolae Dobrin, iar pe 27 august s-au născut Maica Teresa, Georg Hegel, Yasser Arafat, Leon Leviţchi, Miron Nicolescu, Zigu Ornea,

În calendarul creştin-ortodox pe 26 august sunt Sfinţii: Adrian şi Natalia, soţia sa, iar pe 27 august, sunt Sfinţii: Pimen cel Mare, Eutalia, Fanurie şi Osie episcopul Cordobei.

HOROSCOP “Evenimentul Zilei” din 26 august 1346 a fost bătălia de la Crécy dintre englezi şi francezi, episod din Războiul de o Sută de Ani. Regii şi rezultatul sunt mai puţin interesanate faţă de faptul că, pentru prima oară în istorie, englezii au folosit insulta vizuală, cea cu pumnul ridicat şi cu două degete: “voi, francezii, sunteţi nişte încornoraţi, vă înşeală nevestele de proşti ce sunteţi!”. Insultă aşa de dragă astăzi automobiliştilor, dar care uneori ridică doar un deget, cu o sugestie anatomică!

O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi, 26 august. Să nu se supere niciun fotbalist grande de azi, dar Gâscanul a fost cel mai bun, din toate timpurile! Fenta lui, pe stânga, simţul perspectivei şi al jocului, driblingul brazilian şi şutul “folia seca“, învăţat de la Pelé, îl făceau un zeu al dreptunghiului de gazon. Păcat că astfel de “zei” nu trăiesc veşnic…

HOROSCOP Tradiţia, legenda, dar ce este legenda decât un adevăr povestit frumos, spune că la 27 august 480 î.Hr a avut loc celebra bătălie dintre spartani şi persani la Termopile. Adică în ziua care astăzi este considerată în calendar 27 august. Nu vă uitaţi pe net, sau în cărţile de istorie. Ştiu data aceasta de la un grec, un urmaş al spartanilor, profesor universitar de istorie. Nu există surse scrise cum că 27 august ar fi fost data sângerosei bătălii de la Termopile, de fapt a treia şi ultima zi a bătăliei de ariergardă! Dar acel grec ştia din analele familiei lui că un stră-stră-stră-strămoş, un hoplit spartan îşi dăduse viaţa pentru patrie pe 27 august 480 î.Hr. în marea bătălie de la Termopile, Porţile de Foc.

HOROSCOP  Hoplitul mai este pomenit şi astăzi, pe 27 august, în biserică, în Laconia, undeva, chiar dacă nu a fost creştin. Primul preot ortodox grec care a acceptat acatistul a spus: „Sigur că a fost păgân, dar nu putea altfel. Ce vină a avut strămoşul vostru că s-a născut cu cinci sute de ani înainte Lui Iisus? Aşa că o să mă rog pentru sufletul lui şi o să-l pomenesc alături de ceilalţi!”

Termopile, un subiect generos oglindit în multe opere de artă. Unele sunt exagerate, altele inexacte – aşa sunt operele de artă, filmele, cărţile, serialele tv. Ele nu oferă informaţii exacte, ci divertisment, emoţii, impresie artistică! Am văzut şi eu filmul „300 de spartani”! Cu o precizare: cred că spartanii luptau mult mai bine în realitate, decât în film! Restul sunt poveşti de la Hollywood! Sigur, unele frumoase, interesante, artistice, dar care ar trebui să ne împingă către studiul istorie și a legendelor respective.

“Dic, hospes, Spartae nos te hic vidisse iacentes /Dum sanctis patriae legibus obsequimur” – mergi, călătorule şi spune Spartei că noi am căzut aici îndeplinind legile sfinte ale patriei. Este scris pe modestul monument de la Porţile de Foc ridicat în cinstea celor 300 de spartani care s-au săvârşit acolo, în luptă. Am trecut, mai demult, pe acolo şi m-am încărcat cu istorie. Am văzut cărăruia trădării lui Ephialtes şi locul unde, se spune că, a căzut regele Leonidas.

HOROSCOP Când am fost pe acolo era şi un mic şantier arheologic condus de un profesor de istorie din Atena. Spartanul, profesorul, chiar se născuse în Laconia. La mai mulţi metri adâncime  s-au găsit multe vârfuri de săgeţi, foarte multe, sau ceea ce mai rămăseseră din ele după două mii cinci sute de ani.

Arheologul, profesorul, într-o seară magică, de poveste, la marginea mării şi în jurul unui foc de tabără studenţesc, ne-a povestit cum s-a întâmplat, de ce şi ce s-a întâmplat la Termopile. Din fericire unul dintre studenţi era un aromân care studiase şi la Bucureşti şi mi-a putut traduce o parte din prelegerea profesorului universitar, ţinută, evident, în nobila şi sonora limbă greacă.

Nu doresc să vă schimb ceea ce ştiţi din istorie. Sau, nu ştiţi! În orice caz amintirea acelei seri greceşti, spartane, îmi este la fel de scumpă şi dragă ca amintirea altori seri memorabile de la Babilon, Karakelissa, Lhasa, Cocody, Sun City, Katanga, Marea Moartă, Saveh, Conakry, Port-au-Prince, Bandar Abas, Nur-e-Dasht, Jaipur, Deira şi aş mai putea continua cu vreo treizeci de locaţii! Unde am văzut şi am auzit minuni!

HOROSCOP Un singur lucru vreau să precizez despre Termopile. Ce mi-a spus profesorul grec, urmaşul hoplitului! Oare nu vi s-a părut ciudat că după ce îi masacrează pe spartani şi pe aliaţii lor la Termopile, persanii se retrag? Oare ce armată nu speculează un avantaj tactic?  Nu este nicio taină, a spus profesorul grec!

Spartanii aveau cea mai bună organizare politică din toate timpurile, cea mai eficientă, o democraţie aristocratică militară. Copiată, într-un fel sau altul, mai târziu, de romani şi acum de multe democraţii moderne, în primul rând de State. Rezultatul politic se obţinea prin suspiciunea reciprocă, prin controlul şi supravegherea autorităţilor alese de către cetăţeni. Poate nu ştiţi, dar regii în Sparta erau aleşi prin vot, în forum, de către toţi cetăţenii. Regii, pentru că era vorba de doi, întotdeauna! Aşa se obţinea echilibrul puterii! Sigur, alegerile erau dese, pentru că regele era un exemplu, lupta în primul rând al războinicilor!

HOROSCOP  Bătălia de la Termopile a fost deosebit de sângeroasă. Au pierit toţi cei trei sute de spartani, regele Leonidas şi cam vreo opt sute dintre aliaţi. Dar în ultima confruntare, în care spartanii ştiau că sunt înconjuraţi şi că nu mai luptă decât pentru glorie, nu pentru viaţă şi victorie, au făcut nu mai puţin de şapte mii de victime în rândul persanilor, majoritatea din rândul forţelor de elită “Nemuritorii”. Atunci, în ultima seară, spartanii au ucis şi doi dintre fraţii regelui Xerxes. Legenda spune că au căzut fulgeraţi de suliţa regelui Leonidas.

Pe de altă parte iscoadele persane semnalaseră regelui Xerxes că de Termopile se apropie, în marş forţat, în fugă, de fapt, celălalt rege al Spartei în fruntea a 35.000 de spartani! Moralul trupelor persane era la pământ. Dacă numai 300 de spartani au omorât mai mult de zece mii de persani, atunci 35.000 de spartani… regula de trei simplă se cunoştea încă de atunci!

Aşa că Xerxes, în faţa unei catastrofe militare, s-a retras pretextând că este în doliu după fraţii lui. Soldaţii persani au răsuflat uşuraţi!

Dar de ce nu veniseră la Termopile toţi luptătorii spartani, odată? Din cauza astrologiei şi a oracolului de la Delphi! Spartanii nu plecau la luptă decât la anumite faze ale Lunii şi pe o anumită conjunctură astrologică. Probabil că era vorba de Luna plină şi Luna în creştere, după primul pătrar, care faze ofereau suficientă lumină pentru un marş forţat de noapte.

Iar oracolul de la Delphi spusese că: “persanii vor fi înfrânţi prin sacrificiul unui rege!”

HOROSCOP De atunci, Leonidas a fost obsedat că el este acel rege. În definitiv, ce cauta în antichitate un războinic adevărat decât gloria şi nemurirea numelui!  Vă întreb, cum se numea celălat rege al Spartei? Nu i s-a reţinut numele… cu toate că un an mai târziu regele supravieţuitor al Spartei în fruntea a 50.000 de spartani şi aliaţi îi zdrobeşte definitiv pe asiatici la Plateea. De atunci Europa a rămas, pentru un timp, europenilor…

HOROSCOP Ceea ce nu se mai poate spune în prezent. Alb, creștin, european. Niciodată în istorie valorile europene nu au fost mai atacate și călcate în picioare ca în prezent. Începând cu UE care a refuzat să amintească în documentele esențiale ”rădăcinile creștine ale Europei”. Și continuând cu presa de stânga, atotputernică cantitativ, dar isterică, anarhistă și mincinoasă. După minciuna cu emigranții musulmani care sunt alungați de încălzirea globală din țările lor altă intoxicare musulmană este difuzată de jurnaliștii de stânga. Existența unor așa-ziși musulmani temperați, buni adică, în contrast cu Daesh, ISIS, adică. Nimic mai fals, nimic mai periculos, am trăit mult prea mult în Orient, știu multe, mai întâi, mai bine și mai mult decât oricine din presa românească. Nu vi s-a spus, dar multe din atentatele musulmnilor în care au murit mulți europeni nu aveau de a face cu ISIS, în niciun fel. Daesh ”recunoaște” paternitatea atentatului din obligația de a fi vârful de lance al luptei musulmanilor împotriva europenilor. Asasinatele musulmanilor sunt foarte numeroase în lume, însă presa se concentrează numai pe Europa. Cucerirea Europei de către asiatici, de către musulmani de data asta… oare o să se mai găsescă un Leonidas? Bună întrebare…

Există soluție? Sigur că da, chiar mai multe, dar nu se vrea rezolvarea problemelor.

HOROSCOP  Am închis Pustnicia, gata cu vizitele de weekend, sunt un anahoret preocupat de înălțare, nu un om de lume. O să regretați dacă faceți drumul până aici, o să vă latre doar cățeii, atât. Poarta mea este închisă!

Nici corespondența nu o să o mai dezvolt, o să răspund laconic, spartan. Am alte priorități decât să fac conversație. Cel puțin așa îmi propun, este o sugestie să vă faceți și domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, puțină ordine, un triaj necesar în activitate și trăiri. Nu pierdeți timpul, este cel mai prețios lucru!

În primul rând să pregătesc ziua de mâine, doar este, în definitiv, o altă zi!

                                               ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC  Weekend-ul îţi aduce noi speranţe şi noi oportunităţi de afirmare. Atenţie, însă, aparenţele trebuie întotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat(ă) de anturajul tău. Este greu să respecţii convenienţele, îţi apar ca nişte reguli ipocrite şi uneori chiar inutile – dar sunt regulile jocului social. Configuraţia astrologică arată că perioada menţionată este, totuşi, aspectată favorabil – aşa încât poţi da dovadă de dinamism, aşa cum îţi place ţie. „Repede şi bine” este crezul tău, în general, dar, poate, chiar şi în această perioadă şi interesele tale personale avansează în direcţia dorită „repede şi bine”. Atenţie la răcelile de iarnă târzie şi primăvară timpurie, la alergii şi la durerile de cap. Nu este nimic foarte serios, dar, Berbecii trebuie să-şi suplinească nevoia de ronţăială cu „ceva verde”, salăți, castarveți etc – sau cu ceva vitamine.

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP O notă specială pentru Nicolae Dobrin, pe care-l pomenim astăzi, 26 august. Să nu se supere niciun fotbalist grande de azi, dar Gâscanul a fost cel mai bun, din toate timpurile! Fenta lui, pe stânga, simţul perspectivei şi al jocului, driblingul brazilian şi şutul 'folia seca', învăţate de...

Preluat de la EVZ