Președintele Macron a lansat o cruciadă în favoarea protecționismului, care pune sub semnul întrebării Piața Unică, cheia de boltă a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron a ocolit Polonia în turneul său din 23 – 25 august prin țările Europei Centrale și de Est, deși Polonia reprezenta exact elementul cheie al planurilor președintelui francez în acest periplu.

Acasă, în Franța, Macron a suferit o prăbușire dramatică a popularității, ajungând după numai trei luni la o cotă de 38%. Pe acest fond, el a pregătit un pachet de reforme economice pentru această toamnă, care îi vor spori impopularitatea. Printre măsurile preconizate: simplificarea procedurilor de angajare și concediere. Centralele sindicale au anunțat deja mari mișcări de protest.

Pentru a-i potoli pe muncitorii francezi, Macron intenționează să ia o serie de măsuri în favoarea lor. Sau să pară că o face. Printre ele, modificarea Directivei UE privind muncitorii detașați, care reglementează condițiile în care persoanele dintr-o țară a Uniunii Europene pot lucra într-o altă țară membră.

Franța încearcă de multă vreme să stăvilească numărul persoanelor care vin să muncească în Occident pentru salarii mai mici și care plăteasc taxele aferente în țările lor de origine. Macron numește acest fenomen „dumping social” și o „trădare” a valorilor UE. Liderul francez cere limitarea perioadei de detașare la maximum un an, față de de doi în prezent, și salarii egale cu cele ale muncitorilor autohtoni.

„Piața unică europeană și libera circulație a forței de muncă nu trebuie să duc la o nivelare în jos a reglementărilor sociale”, a spus Macron miercuri în Austria. „Exact acest lucru alimentează populismul și erodează încrederea în proiectul european.”

Or, Polonia este cel mai mare obstacol în calea planurilor lui Macron. Din cei 1,9 milioane de muncitori detașați în țările UE, cei mai mulți sunt polonezi:circa 420.000 sunt polonezi, scrie Politico, citând date ale Comisiei Europene.

Aceștia lucrează mai ales în construcții, iar destinațiile lor favorite sunt Franța, Austria și Germania. Deși muncitorii detașați reprezintă numai 1% din forța de muncă a UE, ei sunt niște țapi ispășitori perfecți pentru guvernele occidentale și erorile lor economice. Mai ales în Franța, unde rata șomajului a ajuns la 9.6%.

Polonia se opune unei schimbări radicale a Directivei, care ar afecta un mare număr dintre cetățenii ei. Ceea ce nu face să sporească tensiunile cu Bruxelles-ul, care acuză regimul conservator de la Varșovia de derapaje de la democrație.

Or, tocmai aceste tensiuni ar putea să-i ușureze misiunea lui Macron. Înainte de a ajunge la București, acesta s-a întâlnit premierii din Cehia și Slovacia, încercând să submineze legăturile acestor țări cu Polonia, în cadrul Grupului Vișegrad, care mai include și Ungaria. Și se pare că a reușit, primind promisiuni că planurile sale vor fi sprijinite de Praga și Bratislava.

În schimbul sprijinului, Macron a manifestat înțelegere față reticențele Cehiei și Slovaciei de a accepta imigranți. „Nu este treaba mea să spun câți imigranți ar trebui trimiși în Slovacia”, a declarat el.

Relațiile dintre Paris și Varșovia s-au răcit dramatic după ce anul trecut guvernul polonez a renunțat pe neașteptate la un contract de achiziționare a unor elicoptere Airbus în valoare de 3,2 miliarde de euro. (Spre deosebire de România, care, cu ocazia vizitei lui Macron, a anunțat cumpărarea unor astfel de aparate.)

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele Macron a lansat o cruciadă în favoarea protecționismului, care pune sub semnul întrebării Piața Unică, cheia de boltă a Uniunii Europene. Emmanuel Macron a ocolit Polonia în turneul său din 23 – 25 august prin țările Europei Centrale și de Est, deși Polonia reprezenta exact elementul cheie al planurilor...

Preluat de la EVZ