Trump se confruntă cu un val de critici, după intervențiile dure pe care le-a avut până acum live sau pe Twitter, ultimele ecouri înregistrându-se în urma virulentei dezbateri de după evenimentele din Charlottesville, Virginia, când un neonazist a intrat cu mașina într-un grup de manifestanți.

Mai multe mari organizaţii americane de rabini au denunţat, cu cuvinte neobişnuite de dure, reacţia preşedintelui Donald Trump după violenţele rasiste de la Charlottesville, anunţând că ele vor boicota un apel telefonic cu Casei Alba care marchează în mod tradiţional sărbătorile evreieşti, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Cuvintele preşedintelui au servit celor care promovează antisemitismul, rasismul şi xenofobia”, se menţionează într-un comunicat publicat miercuri de responsabili ai patru importante organizaţii de rabini care regrupează orientări.

Preşedintele americane se confruntă cu un val de critici pentru reacţia sa după manifestaţiile extremei drepte la Charlottesville, în Virginia, unde neonazişti au defilat cu torţe în mâini, strigând “Evreii nu ne vor înlocui!”, unii arborând svastici. O tânără femeie, Heather Heyer, şi-a pierdut viaţa în 12 august, când un simpatizant neonazist a intrat cu maşina într-o mulţime de contramanifestanţi, făcând în jur de 20 de răniţi.

Donald Trump a condamnat imediat după dramă violenţa venind “din toate părţile”, atribuind după câteva zile responsabilitatea “ambelor părţi”, militanţi în favoarea supremaţiei albilor şi manifestanţi antirasişti.

“Responsabilitatea pentru violenţele de la Charlottesville, inclusiv pentru Heather Heyer, nu vine din mai multe părţi, ci din una singură: nazişti, ‘alt-right’ (mişcarea de extremă dreaptă americană) şi militanţii pentru supremaţia albilor care şi-au adus ura într-un oraş liniştit”, subliniază comunicatul rabinilor.

De mai mulţi ani, Casa Albă şi sute de rabini se întreţin înaintea sărbătorilor evreieşti de Yom Kippur şi a noului an evreiesc Rosh Hashanah în cursul unei conferinţe telefonice.

“Noi am conchis că declaraţiile preşedintelui Trump, înainte de şi după evenimentele tragice de la Charlottesville sunt lipsite atât de autoritate morală, cât şi de empatie pentru victimele urii rasiale şi religioase fapt pentru care noi nu putem organiza un astfel de apel telefonic în acest an”, explică cele patru asociaţii ale rabinilor.

Înfiinţată în 1889, “Central Conference of American Rabbis” (CCAR) se declară a fi cea mai veche şi mai mare organizaţie de profil din America de Nord. Rabbinical Assembly (RA), care susţine că are 1.700 de membri, precum şi Reconstructionist Rabbinical Association (RRA) şi Religious Action Center of Reform Judaism sunt celelalte patru semnatare.

Membri importanţi ai anturajului lui Donald Trump de confesiune evreiască, între care fiica şi ginerele său, au evitat să intre în virulenta dezbatere declanşată după Charlottesville. Puţinii care au vorbit, precum secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au făcut-o pentru a-l apăra pe preşedinte.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Trump se confruntă cu un val de critici, după intervențiile dure pe care le-a avut până acum live sau pe Twitter, ultimele ecouri înregistrându-se în urma virulentei dezbateri de după evenimentele din Charlottesville, Virginia, când un neonazist a intrat cu mașina într-un grup de manifestanți. Mai multe mari organizaţii americane...

Preluat de la EVZ