Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri dimineaţa că în ceea ce priveşte Legile Justiţiei, aşteaptă să centralizeze toate părerile din societatea civilă şi din partea şi cei din sistemul juridic, după care va trimite proiectul de lege la CSM.

„Nu dau drumul la proiectul de lege (n.r. al Legilor Justiţiei) până când nu am toate propunerile de lege”, a declarat Tudorel Toader în această dimineaţă.

“Cunosc aşteptarea de la CSM, de la DNA, de la DIICOT, de la societatea civilă, în general. Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiţiei după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, toate organizaţiile profesionale şi în al doilea rând după ce se vor exprim puncte de vedere, opinii, critici cu privire la toate problemele pe care le am enunţat. De ce procedez aşa? În primul rând pentru că Legile Justiţiei sunt legile care într-un fel au altul ne interesează şi ne vizează pe fiecare dintre noi. Legile Justiţiei, cu midificările pe care le propunem au ca obiectiv una dintre puterile statului, una dintre cele trei puteri, puterea judecătoarească în ansamblul ei. Nu am văzut chiar toate reacţiile şi conţinutul lor, astăzi voi primi revista presei şi voi vedea cine şi ce puncte de vedere au exprimat. Primul considerent: faptul că sunt legi fundamentale care reglementează una dintre cele 3 puteri ale statului.

Să spună autorităţile judiciare ale statului şi societatea civilă cu privire la fiecare dintre problemele enunţate. Ştiu foarte bine disputele din ultimul an… Dacă este bine ca un procuror sau un judecător să se pensioneze azi şi să se reangajeze prin votul CSM peste o lună? Eu am propus abrogarea acestei legi. Să vedem dacă societatea românească vrea ca aceştia să redevină magistraţi prin votul CSM. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu dacă e bine sau nu că un procurer sau un judecător să dea un examen, două şi să dobândească grad profesinal superior, să muncească la judecătorie şi să ia salariu de Curte de Apel.

Riscăm să ajungem în situaţia în care să avem foarte mulţi magistraţi cu grad de instanţa superioară sau chiar de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau nu.

Să spună societatea dacă este corect sau nu ca un magistrat care stă cu chirie să plătească 50 sau 90 de lei şi să-i rămână apartamentul toată viaţă după pensionare şi moştenitorilor săi în timp ce tinerii magistraţi stau tot cu chirie plătită tot din sistemul judiciar, desigur.

N-am văzut luări de poziţie cu privire la toate propunerile. Proiectele de lege au făcut acest du-te-vino între CSM şi Ministerul Justiţiei, dar acum intră în a treia etapă. Cu privire la organizarea, funcţionarea CSM, am preluat majoritatea propunerilor de la CSM, Legea 307. Asta este una dintre cele trei legi şi nimeni nu poate să spună că nu le-a văzut.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri dimineaţa că în ceea ce priveşte Legile Justiţiei, aşteaptă să centralizeze toate părerile din societatea civilă şi din partea şi cei din sistemul juridic, după care va trimite proiectul de lege la CSM. „Nu dau drumul la proiectul de lege (n.r. al Legilor...

Preluat de la EVZ