Sindicaliștii din penitenciare cer ministrului Justiției, Tudorel Toader, demiterea conducerii unei închisori celebre pentru favorizarea infractorilor VIP și abuzuri comise asupra angajaților. Pe lista celor care ar fi beneficiat de gratulații din partea conducerii închisorii, din județul Constanța, se numără George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali şi Cristian Borcea.

Infractori VIP din Penitenciarul Poarta Albă au fost favorizați de fosta și actuala conducere a închisorii, susțin sindicaliștii de la de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Aceștia au cerut ministrului Justiției demiterea unor șefi de penitenciar pe care îi acuză și de numeroase abuzuri comise împotriva angajaților.  FSANP transmite că „ilegalităţile au fost deja constatate, dar sancţiunile se lasă aşteptate”.

„Solicităm, de asemenea, măsuri concrete care să ducă la finalizarea cercetării sub aspect penal a infracţiunilor constatate la finalul anului 2016 de către Direcţia Inspecţie Penitenciară (DIP-ANP), Corpul de Control al Ministrului Justiţiei şi Corpul de Control al Primului Ministru în legătură cu favorizarea unor infractori şi abuzuri în serviciu în serviciu în formă continuată”, se arată în comunicatul FSANP.

Sindicaliștii arată că, joi, „ministrul Justiţiei s-a întreţinut cu o parte dintre cei identificaţi că fiind răspunzătorii sub aspect penal pentru acordarea unor recompense nejustificate şi chiar falsificarea unor documente pentru deţinuţi-vip printre care: George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan Becali şi Cristian Borcea”.

Printre cei enumerați ca fiind părtași la favorizarea infractorilor VIP se numără foști și actuali șefi din conducerea Penitenciarului Poarta Albă. „Din păcate, deşi a fost constatată încălcarea legii, procedurile disciplinare şi cele penale au fost blocate sub diverse pretexte pentru personaje precum Petrică Bănuţă, director adjunct pentru siguranţă deţinerii şi regim penitenciar, sau Emilia Topală, director adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială la Penitenciarul Poartă Albă, ambii acuzaţi de infracţiuni în legătură cu favorizarea deţinuţilor-vip”, precizează sindicaliștii.

În comunicat se mai arată că „lista şefilor implicaţi este mai lungă”, iar Emilia Topală și Petrică Bănuță „au fost prezenţi în comisiile care au acordat favoruri unor deţinuţi-vip alături de fostul director al penitenciarului Dănuţ Dincă, cel care la acest moment îşi vede nestingherit de pensia cerută intempestiv în timpul derulării controalelor de anul trecut, care au constatat  că deţinuţii în cauza au fost liberaţi anticipat şi au beneficiat de un regim preferenţial de detenţie”.

De asemenea, „sub conducerea noului director Florintin Muscalu, avem informaţii că situaţiile de favorizare a unor deţinuţi continuă (un exemplu de investigat ar fi cazul deţinutului Mircea Băsescu), în plus înregistrându-se o serie de abuzuri la adresa personalului care sesizează ilegalităţile făcute de către conducerea penitenciarului sau, pur şi simplu, cer să le fie respectate drepturile”.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Sindicaliștii din penitenciare cer ministrului Justiției, Tudorel Toader, demiterea conducerii unei închisori celebre pentru favorizarea infractorilor VIP și abuzuri comise asupra angajaților. Pe lista celor care ar fi beneficiat de gratulații din partea conducerii închisorii, din județul Constanța, se numără George Becali, Miron Mitrea, Victor Becali, Gabriel Alexandrescu, Ioan...

Preluat de la EVZ