Şeful diplomaţiei ungare Péter Szijjarto (foto) a anunţat vineri rechemarea „pentru consultări” a ambasadorului ungar la Haga, în urma unor critici dure formulate de ambasadorul olandez la Budapesta la adresa Guvernului lui Viktor Orban.

„Ungaria şi-a convocat la consultări ambasadorul în Olanda”, a anunţat Szijjarto. Această decizie intervine la o zi după publicarea unui interviu în care ambasadorul olandez Gajus Scheltema, aflat la finalul misiunii sale la Budapesta, compară anumite metode ale Guvernului ungar cu cele folosite de extremişti musulmani.

Szijjarto a declarat că Budapesta cere ca Guvernul olandez să ceară scuze în mod public. „Nu vom accepta explicații cu uşile închise”, a subliniat el.

Scheltema a criticat, în săptămînalul ungar 168 Ora, modul puţin diferenţiat în care Orban abordează problema migraţiei, după ce liderul ungar populist i-a asimilat în mai multe rînduri pe imigranţi cu nişte „terorişti”.

Lovind orbeşte, „cei care se întorc în mod fanatic spre religie (…) îşi creează inamicii potrivit aceluiaşi principiu ca Guvernul ungar”, a apreciat diplomatul, potrivit unor declaraţii prezentate în ungară de ziar.

Adeptul unei linii dure în domeniul migraţiei, Orban, un lider suvernist care nu-şi ascunde admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, este criticat cu regularitate de către partenerii săi europeni din cauza tendinţelor sale autoritariste.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Şeful diplomaţiei ungare Péter Szijjarto (foto) a anunţat vineri rechemarea „pentru consultări” a ambasadorului ungar la Haga, în urma unor critici dure formulate de ambasadorul olandez la Budapesta la adresa Guvernului lui Viktor Orban. „Ungaria şi-a convocat la consultări ambasadorul în Olanda”, a anunţat Szijjarto. Această decizie intervine la o...

Preluat de la EVZ