Un tribunal din Seul l-a condamnat, vineri, pe vicepreşedintele grupului Samsung Electronics, Lee Jae-Yong, la cinci ani de închisoare, pentru rolul său în scandalul de corupţie care a condus la demisia fostei preşedinte Park Geun-Hye, informează agenţia de presă Yonhap.

Procurorii ceruseră anterior o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Lee Jae-yong.

Tribunalul din districtul central din Seul a apreciat că Lee Jae-Yong, considerat de facto moştenitorul imperiului Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, este vinovat de oferirea de mită în valoare de 7,2 miliarde woni (6,38 milioane de dolari) unei companii şi mai multor fundaţii înfiinţate de Choi Soon-Sil, o veche prietenă a preşedintei Park Geun-Hye, în schimbul sprijinirii fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două dintre filialele Samsung în 2015.

Potrivit Yonhap, citat de Agerpres, este aşteptat ca Lee Jae-Yong, care a dezminţit acuzaţiile aduse de procurori, să conteste decizia de vineri a tribunalului districtual. Lee a fost deja plasat în detenţie provizorie de către justiţie, la cererea anchetatorilor, la 17 februarie.

Vicepreşedinte al Samsung Electronics şi fiul preşedintelui grupului, Lee Jae-Yong, 48 de ani, este adevăratul conducător al Samsung, după criza cardiacă suferită de tatăl său în 2014. Arestarea lui Lee Jae-Yong reprezintă o lovitură gravă dată Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, cipuri de memorie şi televizoare cu ecran plat, deoarece poate afecta luarea unor decizii strategice cu privire la investiţii şi achiziţii. Grupul Samsung este responsabil pentru o cincime la economia sud-coreeană.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Un tribunal din Seul l-a condamnat, vineri, pe vicepreşedintele grupului Samsung Electronics, Lee Jae-Yong, la cinci ani de închisoare, pentru rolul său în scandalul de corupţie care a condus la demisia fostei preşedinte Park Geun-Hye, informează agenţia de presă Yonhap. Procurorii ceruseră anterior o pedeapsă de 12 ani de închisoare...

Preluat de la EVZ