HOROSCOP Președintele Emmanuel Macron a spus în discursul său de ieri, la Ambasada Franței, că este ”concurență neloială” și că un român trebuie plătit la fel ca un francez, dacă face aceiași treabă.

HOROSCOP  Pe 25 august s-au născut Ivan cel Groaznic, Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Nikolaus Lenau, Lucia Sturdza Bulandra, Sebastian Papaiani, Camil Baltazar.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Bartolomeu şi Tit.

HOROSCOP Tradiţional, în “Kalendar” pe 25 august sunt Vârtolomeii. Din ziua aceasta începând, cucul nu mai cântă! „Findcă-i vorba de „întoarcere” şi numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: se „suce” ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi şi creşte noaptea.” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 379.)

În vechime şi până prin preajma războiului, ziua se ţinea cu stricteţe evitându-se tot ce se învârtea, oscila, sau avea mişcare circulară. Până şi mămăliga nu se făcea, pentru că trebuia să fie învârtită cu făcăleţul. Nerespectarea interdicţiilor atrăgea represalii foarte neplăcute – erai „ameţit” şi „dus cu capul”.

Buni observatori ai naturii, excelenţi astronomi, agatârşii, geto-dacii şi mai târziu, românii vechi, au constatat că marea navă cosmică pe care suntem îmbarcaţi cu toţii, Terra, nu are o viteză constantă, ci viteza oscilează, se „întoarce”.  În medie, în spaţiu, ne deplasăm cu viteză medie teribilă de 38 de kilometri pe… secundă, uneori chiar cu 64 de kilometri pe secundă. Numai Dumnezeu ştie unde mergem!

HOROSCOP O notă specială pentru marea doamnă, regina teatrului românesc, care a fost Lucia Sturdza-Bulandra, pe care o pomenim astăzi, 25 august. Am văzut-o, copil fiind, în rolul Amandei Wingfield din “Menajeria de sticlă”. La Teatrul Municipal, sala Filimon Sârbu, i se spunea sala Icoanei, astăzi Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu.

Ceea ce îmi amintesc cu precizie, este că, la sfârșit, după ce aplauzele au contenit, după minute şi minute, o mare parte din public a rămas pe loc. Au ieşit din sală cei care nu ştiau, câţiva doar. Apoi, după vreo zece minute a venit portarul teatrului şi a tras cortinele de catifea de la ieşirea din sală şi lumea a plecat acasă.

Neegalata artistă, la cei 87 de ani ai săi se deplasa greu, în baston, penibil, era ajutată, mai mult purtată pe sus! “Mergeţi-mă!” comanda boieroaica, cu un inegalabil umor, parafrazând alt personaj din teatru. Dar nu dorea să fie văzută în halul acela de “Tout Bucarest” de prietenii şi studenţii ei. Aşa că publicul aştepta până când marea artistă părăsea teatrul şi era urcată cu greutate în maşină! Era încă un gest de preţuire din partea unui public cultivat şi civilizat, oameni cu şapte ani de acasă şi şcoală adevărată, făcută între cele două războaie.

Doamne, îţi mulţumesc că am avut ce vedea în lumea asta! Bucureştii anilor 50’ şi 60’, Parisul anilor 70’, Londra din 1979 şi apoi… jumătate din lume, în cincisprezece ani!

HOROSCOP  Ceea ce nu pot să spun despre ziua de astăzi, adică să-i mulțumesc Domnului pentru ea. În special nu pot să mulțumesc pentru nefericiții din presa românească, care, știu ei, mai înainte, de la o ghicitoare din Ferentari de ce a venit președintele Emmanuel Macron în România. I-ați citit, i-ați văzut pe ecranele televizoarelor. Infatuați și ridicoli făceau politică internațională.

De aceea nu am televizor, mă jignește și mă îmbolnăvește stupiditatea emisă de orice canal de televiziune românesc. Nu că cele străine ar fi mai elevate, dar măcar nu înțeleg ce transmite Duna, de exemplu.

Mă uit la televizor odată pe an, de Anul Nou pe TV5 la cabaretul franțuzesc. Atât.

HOROSCOP  Dar, am alte surse de informare, mult mai multe și mai de încredere. De exemplu am asistat, de la distanță, din Pustnicie, prin intermediul tehnologie moderne, la discursul președintelui Emmanuel Macron, de la Ambsada Franței în fața cetățenilor francezi din România, a expaților. Acolo a spus pentru ce a venit în România, pentru că le-a cerut sprijinul cetățenilor francezi pe care îi conduce și îi reprezintă.

Este vorba de o întreagă strategie europeană, Dumnezeu să-l țină pe președintele Emmanuel Macron și să-l apere! Rescrierea unor norme europene privind piața muncii. Pe noi, românii, și pe rudele și prietenii noștri care lucrează ca niște sclavi peste tot în Europa, ne privește direct.

Până în prezent domnul Macron a reușit să ia acordul Germaniei, Cehiei, Poloniei și a mai multor țări europene. Acordul României este, poate, foarte important pentru președintele francez, pentru că România a exportat procentual cea mai numeroasă forță de muncă în Occident, în Franța, de exemplu. Cunosc mulți ingineri, maiștri și muncitori înalt calificați care lucrează în construcțiile navale, sau în sistemul energetic, în hexagon. Fac treabă foarte bună, dar sunt plătiți nici pe jumătate cât este plătit un cetățean francez.

Președintele Emmanuel Macron, a spus în discursul său de ieri la Ambasada Franței că este ”concurență neloială” și că un român trebuie plătit la fel ca un francez, dacă face aceiași treabă.

HOROSCOP Good news! Da și nu. Această politică a muncii care va deveni, probabil, paneuropeană ascunde multe aspecte. În primul rând oferă șanse și venituri egale celor bine pregătiți. În al doilea rând cresc taxele și impozitele la stat și se reduc profiturile oneroase. Crește calitatea produselor și performanțele serviciilor. If you pay peanuts you get monkeys! Și să fim drepți, este plină Europa de maimuțe…

Mai este un aspect. Această politică a muncii va aduce cetățeni francezi în locul altor cetățeni europeni, dacă salariile vor fi egalizate. Este un piston care va împinge, înapoi, în țările de origine, o parte din cei care muncesc acum în Occident. Ceea ce nu este rău, guvernul român se plângea că nu există forță de muncă și că trebuie să primim musulmani. Ca să afle și miniștrii, numai 3,1% din milioanele de musulmani au un loc stabil de muncă, pentru că și-au exprimat dorința ca să muncească. Ceilalți…

HOROSCOP  Și ce se va întâmpla cu acești paraziți în Europa muncitoare a președintelui Macron? Simplu, vor respecta legea sau se vor întorce de unde au venit!

Politica muncii a președintelui Emmanuel Macron deschide poarta integrării musulmanilor, singura soluție pentru o coexistență pașnică. La drepturi și salarii egale, dar și la o muncă egală, nimeni nu poate obiecta, nici cei de stânga, aliații musulmanilor.

HOROSCOP  O prietenă din Elveția, care are 17 cabinete de cosmetică și case de modă, apreciază că doamna Carmen Iohannis a făcut mari progrese în ceea ce privește reprezentarea, moda. Totuși o sfătuiește ca în prezența unei doamne ospete minionă și care adoptă stilul clasic, mica mea rochie de culoare închisă, să adopte și ea o ținută corespunzătoare. Să evite fustele-clopot cu pliuri, spune corespondenta mea din Elveția, în favoarea unei rochii clasice, fără decupaje și alte accesorii, care sunt pentru femeile de rang inferior. Simplu și clasic caracterizează locul unde se găsește acum domna Carmen Johannis!

Nu mă pricep la modă absolut deloc, doar la moda pentru cățelușe. Anul acesta se poartă curelușe, zgărduțe, galbene!

Fiind ziua de naștere a scoțianului Sean Connery, să-i spunem La Mulți Ani! – nu pot să nu văd un James Bond, el l-a jucat primul și cel mai bine!

HOROSCOP  Apoi o s-o visez pe Vineri, noaptea trecută m-am cerat cu ea și nu este bine să te cerți cu propria moarte, mai ales dacă este o fată frumoasă și tânără, îmi spune Cornelius Agrippa von Nettesheim în ”De Occulta Philosophia”.

Mă întreb ce o să se întâmple cu aceste zeci de mii de cărți după înălțarea mea, cărți bune, frumoase, inteligente, de familie bună? Bună întrebare!

Dar trebuie să mai lăsăm și altora moștenire treburile noastre, doar mâine este, în definitiv, mereu, o altă zi!

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

BERBEC  Trebuie să aştepţi momentul favorabil, problemele delicate cu care te confrunţi azi te împiedică să reacţionezi rapid. Eşti „îngheţat în proiect”, dar încă te încadrezi în termene! Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă: o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca când nu trebuie!

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP Președintele Emmanuel Macron a spus în discursul său de ieri, la Ambasada Franței, că este ”concurență neloială” și că un român trebuie plătit la fel ca un francez, dacă face aceiași treabă. HOROSCOP  Pe 25 august s-au născut Ivan cel Groaznic, Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Nikolaus Lenau,...

Preluat de la EVZ