Trebuie să vedem de ce atât de mulți tineri sunt seduși de jihadismul salafist extremist, spune activista Sara Khan, director pentru contraterorism al organizației Inspire din Marea Britanie, care adaugă că doar cunoscând esența „bestiei” o putem învinge.

Atrocitățile inspirate de Statul Islamic, care au ucis 15 persoane și au rănit alte zeci la Barcelona, vor fi încă un exemplu de ciocnire a culturilor, religiilor și ideilor dintre lumea islamului și Occident. Se va dovedi, spune autoarea textului, Sara Khan, publicat de Daily Mail, că atacatorii sunt bărbați tineri, din prima sau a doua generație de imigranți, radicalizați de islamismul fundamentalist. 

Se va discuta despre motivele organizării unor astfel de atentate oribile și modul în care le putem preveni. poate ar trebui, însă, să ne punem mai multe întrebări, nu mereu aceleași, dacă vedem că eșuăm în demersul nostru de a stopa jihadismul global. 

„Conduc o organizație care se opune extremismului islamist și am văzut, la prima mână, realitatea radicalizării tinerilor din Birmingham, Bradford și Luton. Este clar pentru mine că trebuie să privim faptele într-un context mai larg, pentru a înțelege de ce tinerii sunt seduși de jihadismul salafist extremist. Doar cunoscând esența bestiei o putem combate”, spune Khan

Pentru a realiza acest demers trebuie să recunoaștem că, deși se repetă întruna că există o luptă între Islam și Vest, adevărata bătălie este în interiorul islamului. 

Religia islamică are mai mult de un miliard de credincioși, dar majoritatea musulmanilor au viziuni diferite și de multe ori conflictuale despre principiile și valorile credinței lor. 

Rezultatul este că Islamul contemporan trece printr-o criză colosală de identitate, care a creat un vacuum, iar extremismul și terorismul islamist și-au făcut loc acolo, pentru a umple golul.

Milioane de musulmani din întreaga lume sunt de acord cu interpretarea  că islamul susține co-existența, umanitatea, toleranța și compasiunea. Ei cred cu adevărat că Islamul este o religie a păcii, de aceea de secole întregi creștinii, musulmanii și alte minorități trăiau împreună în pace, în multe state din Orientul Mijlociu, înainte de ascensiunea ISIS, spune autoarea.

„Când părinții mei s-au mutat din Pakistan în Bradford, în anii 1960, ei și mulți alții din generația lor nu avea așteptări legate de legea Sharia și purtarea vălului, Nu credeau că islamul e incompatibil cu o democrație seculară. Se simțeau bine fiind britanici musulmani, mândri să se integreze în țara lor de adopție, în timp ce-și păstrau religia”, susține Sara Khan. 

Totuși, recunoaște ea, un număr tot mai mare de musulmani, din Marea Britanie și din afara ei, înțeleg altfel lucrurile.

Credințele lor se bazează pe ideologie politizată, anti-occidentală, care susține supremația religioasă a islamului, intoleranța, cerința de a locui într-un califat și opoziția la democrație și drepturile fundamentale ale omului. Ei îl urmează pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care a spus: „Islamul nu a fost niciodată o religie a păcii. Islamul este religia luptei”. 

Aceasta era cândva o interpretare minoritară. Dar în ultimii 40 de ani, saudiții care fac, agresiv, prozeliți ai wahhabismului, tirania liderilor autoritari din țările musulmane, și propaganda oportunității oferite de intervenția Occidentului în țările musulmane – toate au cunoscut o creștere exponențială.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Trebuie să vedem de ce atât de mulți tineri sunt seduși de jihadismul salafist extremist, spune activista Sara Khan, director pentru contraterorism al organizației Inspire din Marea Britanie, care adaugă că doar cunoscând esența „bestiei” o putem învinge. Atrocitățile inspirate de Statul Islamic, care au ucis 15 persoane și au...

Preluat de la EVZ