Legea taximetriei, care interzice acostarea călătorilor de către indivizi, precum ucigașul Nicolae Vlad, se aplică doar în aeroporturi. Deși a fost modificat de două ori, actul normativ nu impune măsuri împotriva bagajiștilor și „țeparilor” din gări și autogări.

Un episod sinistru din istoria țării noastre, care a șocat o lume întreagă, este crima înfiorătoare căreia i-a căzut victimă studenta japoneză Yurika Masuno, fiica de 20 de ani a lui Hiroyuki Masuno, inventatorul celebrei console Nintendo. Tânăra a fost ucisă, pe 15 august 2012, de Nicolae Vlad, lângă Aeroportul „Henri Coandă”, din Otopeni. În cei cinci ani care au trecut de la moartea cruntă a tinerei venită să predea românilor limba japoneză, legea care poate să evite un episod asemănător a fost modificată doar pentru aeroporturi. În ciuda numeroaselor sesizări venite din partea populației și a polițiștilor, care au cerut completarea actului normativ, în gări și în autogări taximetriștii-pirați și bagajiștii, de tipul lui Nicolae Vlad, nu sunt pedepsiți, precum în aerogări.

Lege modificată cu jumătate de măsură

După moartea cumplită a japonezei, un polițist din Otopeni a fost arestat, șefi de la Poliția Ilfov și de la Transporturi au fost schimbați iar Guvernul a cerut schimbarea legii ca să le interzică bagajiștilor să mai acosteze clienți în aeroport. Totuși, polițiștii de la Transporturi, care trebuie să aplice legea, au solicitat luarea unor măsuri asemănătoare și în cazul gărilor și autogărilor, deoarece „țeparii” au migrat către gări și autogări, cei mai mulți dintre ei către principala poartă feroviară a țării, Gara de Nord. În lipsa cadrului legal, aplicabil doar în aeroporturi, ca să îi poată sancționa pe taximetriștii pirați, polițiștii TF sunt nevoiți să apeleze la Poliția Rutieră, care are competențe legale. Însă, în gară, cei care acostează călătorii nu pot fi amendați.

Nici Iohannis nu merge cu trenul…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Legea taximetriei, care interzice acostarea călătorilor de către indivizi, precum ucigașul Nicolae Vlad, se aplică doar în aeroporturi. Deși a fost modificat de două ori, actul normativ nu impune măsuri împotriva bagajiștilor și „țeparilor” din gări și autogări. Un episod sinistru din istoria țării noastre, care a șocat o lume...

Preluat de la EVZ