Cozmin Gușă a făcut o analiză a vizitei președintelui francez în România și cam cum se traduce aceasta în context internațional, considerând că Iohannis culege acum roadele vizitei sale în SUA.

Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit într-o emisiune la RealitateaTv despre întânirea oficială dintre președinții român și francez. Gușă e de părere că ” Întâlnirea de joi dintre Klaus Iohannis și omologul său francez, Emmanuel Macron, reprezintă întărirea statutului de negociator important în UE și la granița NATO a președintelui român, care arată că a devenit ”precis” pe jocul de politică externă”.

”Această vizită, la nivel diplomatic, confirmă rolul de negociator important al lui Klaus Ioannis. Pentru Iohannis este confirmarea statutului pe care l-a câștigat pe peluza de la Casa Albă într-un moment astral al vieții lui politice, într-o evoluție publică ce l-a relansat atât în tandemul cu Trump, cât și în fața presei”, a declarat Cozmin Gușă.

Deocamdată, vizita atât înseamnă, subliniază consultantul politic.

România nu mai are astăzi diplomați, este de părere Cozmin Gușă. ”Băsescu, prin atitudinea lui din cei zece ani, a avut un rol atât de ‘important’, încât noi astăzi nu prea mai avem diplomați. Sigur, mai există câțiva cu expertiză, dar la nivel de vectorizare, de strategii propuse, astăzi noi suntem niște habarniști. Simplul fapt că Ștefan Popescu a plecat din structură, în condițiile în care-i apreciam atât de mult expertiza, e o confirmare că ce spun este corect. Noi nu avem diplomație și aia pe care o avem nu este una care să ne poziționeze”, a explicat acesta.

Diplomația pe care o mai avem se datorează deciziei președintelui Iohannis de a-și alege acest aliniament, inspirației și dezinvolturii sale, susține Cozmin Gușă.

În opinia sa, astăzi România a bifat în mod vizibil ”ranforsarea statutului de negociator important în interiorul UE și la granția NATO al lui Klaus Iohannis”.

Suntem beneficiarii unui joc sofisticat care, însă, nu ne aparține, prin obiectivele militare pe care Macron le-a identificat și le-a stabilizat azi în România, un joc care nu este rău pentru România, cu condiția să fim activi, să nu lăsăm doar Macron-Trump sau Macron-Putin să discute apropos de statutul militar al României și, în calitatea noastră de parteneri, să spunem câte ceva, a mai evidențiat Cozmin Gușă.

Franța, de cealaltă parte, este într-o ofensivă mai mult de imagine.

”Din punct de vedere economic merge pe burtă. A pierdut multe piețe. Încearcă, prin apariția acestui copil teribil – Emmanuel Macron – să reusească să câștige câmpuri diplmatice din punct de vedere economic”, explică Gușă, adăugând că ”pe harta lor de interese se așază și România, cu avantajul geopolitic important de dublă-frontieră UE și NATO, cu potențial militar la Marea Neagră, cu calitatea culturală a francofoniei și cu o tradiție importantă a relaționării”.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Cozmin Gușă a făcut o analiză a vizitei președintelui francez în România și cam cum se traduce aceasta în context internațional, considerând că Iohannis culege acum roadele vizitei sale în SUA. Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit într-o emisiune la RealitateaTv despre întânirea oficială dintre președinții român și francez. Gușă...

Preluat de la EVZ