Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că a terminat mult așteptata lege care va face dreptate românilor ieșiți din activitate. Doar că, supriză, nu a compus o singură variantă, ci mai multe. Coaliția o va alege pe cea fi nală. Toate aceste proiecte au, însă, câteva puncte pe care le știm deja.

Potrivit site-ului CNPP, legislația actuală în funcție de care sunt stabilite pensiile și drepturile pensionarilor cuprinde: 18 legi, 53 de ordonanțe și 36 de hotărâri de guvern. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, în nenumărate rânduri, că are de gând să reunească toate actele normative într-unul singur. Deunăzi, însă, aflăm că nu i-a ieșit doar un proiect. „Variantele Legii pensiilor sunt gata. Pentru că nu am vrut să avem doar o singură variantă, am vrut să dăm posibilitatea coaliţiei să aleagă din mai multe. Sigur că vor avea mai multe dezbateri în interiorul coaliţiei şi după aceea vom putea să venim cu varianta, să o prezentăm şi publicului. (…) După ce vom avea varianta aleasă de liderii coaliţiei vom putea scrie textul final, pe care să-l trimitem Parlamentului undeva în luna octombrie. (…) Nu ştim exact, dar dacă se va întâmpla ca la Legea salarizării, înseamnă că vom avea legea gata undeva în luna decembrie”, a explicat ministrul, la Antena 3. Toate variantele viitoarei legi a pensiilor au, însă, câteva puncte comune, în sine promisiuni din programul de guvernare cu care Coaliția a câștigat alegerile anul trecut. Iată care sunt acestea.

Punctele care sunt sigure

În primul rând, viitorul act normativ va statua majorarea etapizată a punctului de pensie, al cărei prim-pas a fost deja realizat, la 1 iulie anul curent, când indicativul a ajuns la 1.000 de lei (de la 917,5 lei). Potrivit programului de guvernare acesta ar urma să mai crească în anii urmăritori, în trei etape, iar după cea finală, din 2020, urmând să ajungă la 1.775 de lei. „Trebuie să crească pensiile, deoarece acestea sunt foarte mici şi pensionarii sunt la limita supravieţuirii”, a justificat, mereu, ministrul.

Un al doilea punct sigur îl va reprezenta facilitatea acordată mamelor cu 3 sau mai mulți copii de a ieși la pensie cu 6 ani mai devreme. „Încurajăm natalitatea”, a explicat Lia Olguța Vasilescu, atunci când a fost criticată pe această temă.

Ar trebui, de asemenea, să nu avem surprize în ceea ce privește vârsta standard de pensionare, despre care ministrul dă asigurări că nu va fi majorată peste 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați cât este acum. „Nu scrie nimic în programul de guvernare și nici nu am modificat aici referitor la vârsta de pensionare”, a afirmat ea, la Realitatea TV.

Inechitățile vor fi eliminate

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că a terminat mult așteptata lege care va face dreptate românilor ieșiți din activitate. Doar că, supriză, nu a compus o singură variantă, ci mai multe. Coaliția o va alege pe cea fi nală. Toate aceste proiecte au, însă, câteva puncte pe...

Preluat de la EVZ